Leasing pentru masinile second hand

Data publicarii: 02-02-2008 | Finante-Banci

Cele mai multe dintre companiile de leasing din Romania au in portofoliu si finantarea masinilor second hand, noteaza Gandul. Conditiile sunt diferite de la o firma la alta, varsta masinii fiind decisiva in majoritatea cazurilor.

Daca masina provine din parcul propriu atunci varsta nu mai preocupa pe nimeni, daca este gasita de viitorul proprietar trebuie sa aiba, in cele mai multe cazuri, cel mult trei ani. Unele companii conditioneaza obtinerea finantarii de achizitionarea unei masini din parcul propriu, altele vor ca vanzatorul sa fie persoana juridica.

In ecuatie apare si taxa auto, care trebuie platita in cazul in care masina este adusa din alta tara, taxa care poate fi inclusa in leasing (situatie in care trebuie achitat si TVA-ul) sau poate fi achitata separat de viitorul proprietar. "Daca finantatorul o va include in plata masinii adusa de peste hotare, o va refactura cu tot cu TVA, daca o va plati direct persoana finantata aceasta va fi fara TVA", a precizat Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei de Leasing si servicii financiare nebancare.

"Legat de alegerea masinii de la un furnizor de peste hotare, este exclus ca acesta sa fie persoana fizica. Finantatorul nu va accepta niciodata un contract de vanzare-cumparare de la o persoana fizica de peste hotare mai ales in cazul masinilor second hand. In general, conditiile acestora tintesc catre furnizori cunoscuti care sunt si in cataloagele lor. Sunt agreate firme precum partenerii de distributie ai celor de la BMW sau alte marci", ne-a declarat Adriana Ahciarliu.

Sfatul specialistilor pentru cei care vor sa cumpere o masina la mana a doua este sa studieze atent ofertele companiilor de profil.

Leasing pe cel mult 3 ani

Spre exemplu, Raiffeisen Leasing ofera pentru un Mitsubishi New Lancer 1.6 din 2004, din parcul propriu, varianta de finantare pe maximum 3 ani. De altfel, cei interesati pot consulta lista masinilor disponibile la sediul acestei firme.

Avansul minim este de 15% iar rata lunara in cazul prezentat ajunge la 313 euro cu TVA, la care se adauga o data la 3 luni cate 150 de euro pentru asigurarea CASCO. Pentru aprobarea finantarii solicitantul trebuie sa aiba un salariu de 4 ori mai mare decat rata sau sa vina cu un girant.

La Volksbank Leasing pentru un Opel Vectra din 2004 finantarea este aprobata pentru maxim 24 de luni. In acest caz exista si varianta sa ne gasim singuri autoturismul. Pentru cei 12.000 euro (valoarea masinii, cu TVA) se achita 130 de euro pentru cheltuieli logistice, conform consultantilor, 2% din valoarea imprumutului pentru management si un avans de 30% din valoarea contractului. Dobanda perceputa este de 10,5%, rata in care era inclusa si asigurarea CASCO fiind de 478 euro.

Taxe peste taxe

La BT Leasing pentru o suma de 10.084 de euro, cu un avans de 2.000 de euro, rata cea mai mare este de 429 euro pentru o perioada de 36 de luni. Printre taxele trebuie achitate se numara cea de leasing, de 303 euro si o asigurare CASCO de 660 de euro anual. Din cei 429 de euro, rata propriu zisa este de 225 euro la care se mai adauga o dobanda de 80 de euro, plus un comision de 9 euro, plus TVA de 60 de euro si Casco, 55 euro.

La Tiriac Leasing daca doriti un automobil in valoare de 10.000 euro, pret CIP, cu un avans de 25% pe 48 de luni veti avea o rata de 208 euro. In aceste conditii valoarea reziduala este inclusa in rate, la fel si TVA-ului. Rata dobanzii folosita la calcul este de 6,95%. Nici aici asigurarea CASCO nu este inclusa in rata.

Cel mult 100.000 kilometri la bord

Credit Europe Leasing ofera credite pentru masini second de pana la 50.000 euro. Una din conditii este aceea ca veniturile nete lunare sa fie mai mari de 400 lei. Cat despre leasing, avansul pentru masina trebuie sa fie cuprins intre 30-50%, iar perioada acestuia sa nu depaseasca 36 de luni. De asemenea, masina nu trebuie sa fie mai veche de 3 ani, si sa nu aiba mai mult de 100.000 km la bord.

Porsche Leasing Romania ofera pentru un automobil cu o valoare CIP de 10.000 euro si un avans de 2000 de euro un leasing de pana la 72 de luni. Aferent acestui contract se precept taxa de management de 190 euro, plus taxa de logistica inca 100 de euro.

la acestea doua se adauga si avansul plus TVA astfel ca, prima plata se ridica la 2725 euro. Avantajul acestei companii este ca ofera leasingul cu o rata fixa de 177,60 euro (cu TVA) din care rata de capital 65,22 euro, dobanda 53,27 euro si asigurarea obligatorie 36,60 euro.

Gandul