Inflatia anuala s-a accentuat in ianuarie la 7,26%, nivel maxim al ultimelor 20 de luni
Data publicarii: 12-02-2008 | Finante-BanciPreturile de consum au crescut in intervalul ianuarie 2007-ianuarie 2008 in medie cu 7,26%, nivel nemaiatins din mai 2006, ca urmare a scumpirii accentuate a alimentelor si serviciilor, arata, marti, datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Inflatia anuala din ianuarie s-a situat la marja superioara a estimarilor analistilor, care anticipau ca indicele preturilor de consum va creste pana la un nivel cuprins intre 6,9 si 7,3% in prima luna a acestui an, de la 6,57% in decembrie. Un nivel atat de ridicat al inflatiei anuale nu a mai fost atins din mai 2006, cand indicele anual al preturilor de consum a fost tot de 7,26%.
In intervalul ianuarie 2007-ianuarie 2008, cel mai mult au crescut preturile alimentelor si tarifele la servicii - ambele cu 9,71% in medie, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu doar 4,19%, arata datele publicate de Statistica.
Inflatia lunara din ianuarie a fost de 0,86%, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare in medie cu 0,80%, a celor nealimentare cu 0,37% si a cresterii tarifelor la servicii cu 2,12%.
In prima luna a acestui an, cel mai mult s-au scumpit serviciile postale (cu 10,87% fata de decembrie), transportul aerian (4,43%), facturile le telefon (4,38%), laptele de vaca (3,77%) si autoturismele si piesele de schimb (cu 2,37%). Legumele si fructele s-au scumpit, in medie, cu circa 2% in ianuarie, potrivit datelor INS.
Singurele produse care s-au ieftinit in ianuarie au fost ouale (cu 0,87%), zaharul (cu 0,25%) si medicamentele (cu 0,01%),
Datele peianuarie au fost influentate si de modificarea ponderilor componentelor cosului de consum, in sensul micsorarii cotei alimentelor cu 1,42 puncte procentuale la 37,5% si majorarii ponderilor marfurilor nealimentare - la 44,7% - si a serviciilor la 17,8%.
Analistii din piata avertizau ca deprecierea leului din prima luna a anului va avea un impact asupra tarifelor stabilite in alte monede la servicii si produse, in special la telefonia mobila. In Romania, companiile de telefonie isi stabilesc tarifele in euro si le factureaza in lei la cursul de schimb din perioada respectiva.
Leul a pierdut in medie 4,65% in fata euro in ianuarie, de la un curs mediu de schimb de 3,5289 lei/euro in decembrie la 3,6930 lei/euro in prima luna din 2008.
Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul februarie 2007-ianuarie 2008 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a fost de 5,1%, in urcare de la 4,8% in decembrie, in inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a saltat de la 4,9% in decembrie la 5,2% in ianuarie.
Accentuarea inflatiei a adus prognoze pesimiste privind atingerea tintei BNR din acest an
Banca Nationala a Romaniei (BNR), care si-a propus o tinta de 3,8% plus sau minus 1% pentru finalul acestui an, a anuntat saptamana trecuta o prognoza pesimista pentru decembrie 2008, de 5,9%, revizuita semnificativ fata de noiembrie 2007.
"Nu schimbam tinta de inflatie, dar asta nu inseamna ca nu suntem realisti sau ca ne jucam cu prognoza. Nu suntem contradictorii. Mentinem tinta de inflatie pentru ca trebuie sa ne batem pentru ea si putem da inflatia in jos", a declarat luni seara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la un semninar pe tema perspectivelor unei recesiuni globale in 2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie