Seful Asociatiei Bancilor: N-ai salariu in euro, adio credit in euro

Data publicarii: 14-02-2008 | Finante-Banci

Radu Ghetea vrea sa propuna BNR introducerea unei norme care sa-i oblige pe romani sa se imprumute doar in moneda in care au veniturile. Bancherii nu sint de acord cu el, noteaza Cotidianul. "Nu cred ca e bine sa lasam populatia sa se imprumute in alte valute", este de parere Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC. Reprezentantul bancherilor, care este si seful bancii cu cea mai mare pondere a creditelor in lei in volumul de credite, a explicat la The Money Channel ca le va propune colegilor sai si chiar Bancii Nationale introducerea unei norme care sa oblige populatia sa se imprumute doar in moneda in care obtine veniturile (in proportie covirsitoare in lei).

Insa initiativa presedintelui ARB nu este primita cu prea mare entuziasm de reprezentantii bancilor. "Este normal ca domnul Ghetea sa sustina creditarea in lei din moment ce la CEC se dau numai credite in lei. Cind era la Alpha Bank nu sustinea acelasi lucru", ne-a spus un bancher care a dorit sa isi pastreze anonimatul. "Intentia domnului Ghetea este, evident, aceea de a sprijini CEC. Daca va propune acest lucru in fata ARB, cu siguranta vom avea si o pozitie oficiala pe care o vom face publica", ne-a explicat un alt reprezentant al unei banci din Romania.

Sint si opinii ceva mai moderate, care duc insa spre aceeasi directie. "Probabil ca domnul Ghetea a dat un semnal ca riscul valutar nu este deloc de neglijat si cred ca are dreptate. Cel putin la franci elvetieni riscul este foarte mare, rata a crescut si cu 25% de la inceputul crizei. Pe de alta parte, sa nu uitam ca CEC are resurse majoritare in lei, iar celelalte banci au resurse majoritar in euro", ne-a spus reprezentantul unei alte banci. Creditarea in valuta si in principal imprumuturile in franci elvetieni au intrat in vizorul Bancii Nationale.

Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca, in situatia in care nu se constata o incetinire a ritmului de crestere a creditelor in franci, va lua masuri specifice. "Incurajez bancherii sa descurajeze imprumuturile in valuta exotica", spunea guvernatorul. Introducerea unei reglementari similare celei propuse de presedintele ARB ar insemna practic decapitarea creditului in valute exotice in conditiile in care nimeni din Romania nu obtine venituri in franci elvetieni.

Banca Nationala nu doreste sa faca, deocamdata, nici un comentariu. "Sa asteptam ca domnul Ghetea sa faca propunerea si apoi mai vedem. Teoretic, domnul Ghetea se poate adresa si Parlamentului", ne-a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului. Acesta a mai spus ca, pina acum, Banca Nationala nu a mai avut o initiativa similara nici macar in perioada de acum doi-trei ani, cind creditul in valuta explodase, iar rezervele minime nu erau inca la nivelul actual, adica cel mai mare din Europa.

Integral in Cotidianul