Peste doua treimi dintre nehotarati au fost redistribuiti catre primele 3 fonduri de pe pilonul II
Data publicarii: 08-03-2008 | Finante-BanciPeste doua treimi dintre participantii la fondurile de pensii obligatorii, care au fost distribuiti aleatoriu, au fost redirectionati catre primele trei fonduri de pensii obligatorii - ING, Allianz-Tiriac si Generali -, care controleaza peste 68% din piata pensiilor private, potrivit datelor CNPAS.
Cele trei fonduri au atras in total 2,83 milioane de participanti din cei 4,15 milioane de romani validati pe pilonul II de Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).
Numarul romanilor care au intrat la prima loterie a pensiilor obligatorii (pilon II) este de 332.706 de participanti, dupa validarea din 6 martie a 3.823.610 aderenti.
"CNPAS a invalidat 9.850 de acte de aderare, deoarece erau persoane care nu au completat corect actele de validare sau nu au implinit varsta de 18 ani", a spus pentru NewsIn presedintele institutiei, Mariana Campeanu. Ea a adaugat ca au fost validati cu rezerva circa 200.000 de aderenti deoarece nu sunt inscrisi in sistem privind plata contributiilor sociale.
Dupa repartizarea aleatorie, ING a atras 110.483 participanti si are in prezent 1,38 milioane de persoane inscrise si controleaza o treime din piata (33,2%). Allianz Tiriac a primit 85.292 de participanti si are in total 1,065 milioane de persoane inscrise (25,63%), iar Generali si-a sporit numarul de participanti cu 31.188 pana la 389.607 persoane (9,37%).
Repartizarea a fost facuta de CNPAS, sistemul informatic fiind cel care a ales in locul persoanelor care nu s-au inscris la un fond de pensii de pe pilonul II.
Potrivit legislatiei, redistribuirea "nehotaratilor" a fost facuta proportional cu cota de piata deja atrasa de fonduri pentru participantii care au aderat in perioada 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008.
Campania initiala de aderare a romanilor la un fond de pensii private obligatirii (pilon II) a inceput pe 17 septembrie 2007 si s-a incheiat pe 17 ianuarie 2008. Cei care nu au optat pentru un fond de pensii sau care au fost invalidati vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic.
In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online