Asociatia bancherilor privati vrea ca Elvetia sa isi pastreze secretul bancar

Data publicarii: 14-03-2008 | International

Elvetia trebuie sa isi pastreze secretul bancar, atat pentru cetatenii confederatiei, cat si pentru cei straini, a afirmat, joi, asociatia bancherilor privati elvetieni, respingand cererile venite mai ales din Germania referitoare la abrogarea acestei legi elvetiene, relateaza AFP.

"Este greu de inteles cum de Elvetia si piata sa financiara fac obiectul unor critici atat de acerbe si de tintite din partea autoritatilor germane", a spus secretarul general al asociatiei bancherilor privati din Elvetia (ABPS), Michel Derobert.

Asociatia, care are 14 sedii si aproape 5.000 de angajati, estimeaza ca bancile elvetiene nu trebuie sa aplice principii diferite pentru clientii elvetieni si pentru cei straini si respinge propunerea fostului ministru de finante german Hans Eichel, care a cerut ca germanilor sa le fie refuzat secretul bancar.

"Nu am vazut niciodata vreun stat care sa aplice pe teritoriul sau legile unei tari straine", a estimat Derobert si a adaugat ca o astfel de situatie "ar conduce la haos si la nesiguranta din punct de vedere juridic".

ABPS observa, totodata, ca Elvetia a aderat in 2005 la directiva europeana privitoare la impozitarea economiilor.

Acordul bilateral dintre Confederatia Elvetiana si oficialii de la Bruxelles prevede o impozitare a dobanzilor castigate de cetateni ai Uniunii Europene de pe urma unor conturi din Elvetia. Trei sferturi din aceste impozite sunt platite tarii in care este cetatean posesorul contului.

In cadrul acordului, Elvetia a platit in 2006 in jur de 500 milioane de franci elvetieni, a mai aratat asociatia.

Potrivit lui Derobert, "este vorba de suveranitate si de abilitatea de a te face respectat de catre partenerii europeni". "Orice alta atitudine ar fi fatala", a adaugat Derobert.

Elvetia si sistemul sau bancar se afla in vizorul statelor europene, dupa ce a fost lansata in Germania o investigatie in care sunt cercetati o mie de contribuabili banuiti de evaziune fiscala cu ajutorul unor plasamente facute in tara vecina Liechtenstein.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: