Activele SIF-urilor au scazut in februarie cu 3,6%, pana la 10,4 miliarde lei
Data publicarii: 19-03-2008 | Finante-BanciActivele nete ale societatilor de investitii insumau la sfarsitul lunii februarie 10,4 miliarde lei (2,8 miliarde euro), in scadere cu 3,6% fata de luna anterioara, pe fondul corectiilor puternice suferite de actiunile listate la Bursa din portofoliul SIF-urilor, potrivit unui comunicat al UNOPC.
Fata de sfarsitul anului trecut, activele nete ale SIF-urilor au scazut cu 9,3%.
SIF Transilvania (SIF3) conduce in topul valoric al activelor, afisand la sfarsitul lunii februarie un activ net total 2,55 miliarde lei, in scadere cu 3,51% fata de luna anterioara, iar SIF Oltenia (SIF5) urmeaza cu active de 2,45 miliarde lei si o depreciere de 4,96%, arata comunicatul Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Activele SIF Muntenia (SIF4) s-au cifrat la sfarsitul lunii trecute la 1,97 miliarde lei, dupa o scadere de 1,72%.
SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) se situeaza pe ultimele locuri dupa activele nete, cu 1,83 miliarde lei si o diminuare de 3,95%, respectiv 1,61 miliarde lei si o scadere de 3,39%.
Actiunile cotate la Bursa detineau pe ansamblu SIF la finele anului 2007 o pondere de 81,2% din totalul activelor, insa au cunoscut intre timp o corectie succesiva, trecand astfel de la 9,55 miliarde lei la finalul anului 2007, la 8,9 miliarde lei la finalul lui ianuarie, pentru ca la sfarsitul lunii februarie sa atinga 8,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta 79,3% din totalul activelor.
Ponderea actiunilor cotate in totalul active este cea mai ridicata la SIF Oltenia (85,9%) si la SIF Moldova (81%), in timp ce la celelalte se situeaza sub 80% - 77,3% la SIF Banat-Crisana, 78,2% la SIF Transilvania si 73,4% la SIF Muntenia.
Dupa structura activelor, cele cinci societati de investitii si-au mentinut si in luna februarie investitiile financiare pe termen scurt, intr-o pondere de 79,1% din totalul activelor, comparativ cu proportia de 80,4% de la sfarsitul lunii ianuarie.
Cu toate acestea, investitiile pe termen scurt au scazut de la 8,9 miliarde lei in luna ianuarie, la 8,4 miliarde lei la sfarsitul lui februarie.
SIF-urlie si-au mentinut in februarie plasamente scazute in fonduri mutuale (OPCVM) si fonduri inchise de investitii (AOPC), de 22,7 milioane lei, in crestere usoara - cu 0,4% - fata de luna anterioara.
Plasamentele in certificate de depozit se mentin in continuare la un nivel zero pe ansamblu SIF-urilor, insa plasamentele in titluri de stat au sporit cu 24% fata de finele lunii anterioare, atingand valoarea de 21,2 miloane lei. Aceste plasamente se regasesc la SIF Banat-Crisana - 7 milioane lei, SIF Moldova - 4 milioane lei si SIF Transilvania, cu 10,1 milioane lei.
Volumul depozitelor bancare pe ansamblu SIF se situa la finele lunii februarie la 245,2 milioane lei, adica cu 1,6% mai mult decat in luna anterioara.
Obligatiunile municipale se mentin si in februarie in jurul valorii de 2,8 milioane lei, in timp ce obligatiunile corporative inregistreaza o diminuare cu circa 24%, de la 56,1 milioane lei la sfarsitul lunii ianuarie pana la 48,5 milioane lei la finalul lui februarie.
Capitalizarea SIF-urilor a fost in februarie de 8,274 miliarde lei (2,2 miliarde euro), in scadere cu 0,8% fata de luna anterioara. Ca pondere fata de totalul activelor nete, nivelul capitalizarii reprezenta doar 77,1% din acestea.
In luna februarie, SIF Moldova si SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 5,19%, respectiv 4,23% din capitalul lor social, in cadrul a 10.997 tranzactii realizate pe SIF Moldova si 11.537 tranzactii pe SIF Oltenia.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial