IMM-urile vor putea accesa in urmatorii patru ani fonduri structurale de peste un miliard de euro

Data publicarii: 19-03-2008 | Afaceri

Ghidul Aplicantului pentru finantarea IMM-urilor din fondurile structurale europene va fi lansat la sfarsitul acestei luni, a declarat, la Bistrita, ministrul Ovidiu Silaghi, adaugand ca acest ghid le va da posibilitatea firmelor mici si mijlocii sa acceseze fonduri de peste un miliard de euro.

Ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), Ovidiu Silaghi, a precizat ca vor putea fi ceruti bani pentru trei tipuri de proiecte: pana in 10.000 de euro pentru consultanta, intre 10.000 si 250.000 de euro pentru investitii mici si intre 250.000 de euro si 1,5 milioane de euro pentru investitii mari. Suma investita va reprezenta 60% fonduri europene si 40% fonduri proprii.

Pentru contributia proprie de 40%, ministrul a explicat ca pot fi accesate credite bancare. "La un proiect de 2,5 milioane de euro, milionul de euro care reprezinta contributia proprie se poate lua de banci si poate fi garantat prin Fondul National de Garantare pentru IMM, care are menirea de a fi langa intreprinzator pentru a-i acorda garantiile necesare pentru accesarea creditelor", a spus Silaghi.

Ghidul aplicantului a fost intocmit inca din luna octombrie, dar nu a putut fi lansat pana acum deoarece a suferit numeroase ajustari. "Doream sa-l lansam mai repede, dar structurile birocratice, atat partea romana, cat si de la Bruxelles, nu ne-au lasat. Am avut de stat la Consiliul Concurentei, la Autoritatea de Management din Ministerul Finantelor. Ghidul a fost trimis la Bruxelles si cei de acolo s-au simtit, evident, obligati sa-si faca si ei observatiile pentru ca nu se poate altfel. Noi am preluat observatiile lor si speram ca, in 31 martie, sa putem lansa ghidul care da posibilitatea IMM-urilor sa acceseze mai mult de un miliard de euro in urmatorii patru ani", a spus Silaghi

Ministrul Ovidiu Silaghi a participat, la Bistrita, la seminarul "Solutii pentru dezvoltarea IMM-urilor 2008" la care autoritatile locale si judetene, oameni de afaceri si reprezentanti ai unor banci care au in pachete oferte pentru finantarea IMM-urilor au discutat despre solutii de comunicatii mobile si fixe, solutii de infrastructura pentru afaceri si de recuperare a creantelor, dar si posibilitati de promovare a exporturilor.

NewsIn