Cea mai mare banca din lume, a inregistrat, anul trecut, un profit de 11,56 mld USD

Data publicarii: 26-03-2008 | International

Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), cea mai mare banca din lume in functie de capitalizarea de piata, a afisat, in 2007, o crestere de profit mai mare decat era asteptat, de 65%, ca urmare a cresterii dobanzilor si a veniturilor obtinute din comisioane, scrie Reuters.

ICBC a inregistrat un profit net de 81,52 miliarde yuani (11.56 miliarde dolari) in 2007, fata de 49,3 miliarde yuani in 2006.

ICBC a anuntat, de asemenea, ca la sfarsitul anului trecut, detinea titluri ganantate prin credite ipotecare riscante in valoare de 1,23 miliarde dolari, in termeni nominali, si ca a inregistrat pierderi totale de de 400 milioane dolari, ca urmare a scaderii valorii activelor.

Dupa ce au avut un an foarte profitabil in 2007, bancile chineze se asteapta la o piata mai dificila in 2008, deoarece autoritatile de la Beijing au decis inasprirea conditiilor de creditare si alte masuri de control al inflatiei intr-o economie care creste in mod galopant.

23 de analisti chestionati de Reuters au estimat ca ICBC va inregistra castiguri de 80,49 miliarde yuani, cu un profit de 16,99 milioane yuani in trimestrul al patrulea.

Actiunile ICBC s-au depreciat la bursa de la Hong Kong cu 24% in acest an, pana vinerea trecuta, in comparatie cu indicele de referinta Hang Seng, care a inregistrat o scadere de 24%, intr-o piata globala derutata.

Actiunile bancii chineze s-au apreciat cu 8,56%, marti, inainte de anuntarea rezultatelor financiare, fata de castigul de 6,43% inregistrat de indicele Hang Seng.

ICBC, un mamut controlat de statul chinez, a devansat, in luna iulie 2007, grupul american Citigroup, devenind cea mai mare banca la nivel mondial in functie de capitalizarea de piata. HSBC Holdings, cea mai mare banca din Europa, este a treia mare institutie de creditare din lume dupa capitalizarea de piata.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: