Finantele vor emite, in trimestrul doi din 2008, titluri de stat in valoare de 3 miliarde lei

Data publicarii: 29-03-2008 | Finante-Banci

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a anuntat, pentru trimestrul doi al acestui an, emisiuni de titluri de stat in valoare de 3 miliarde lei - peste 800 milioane euro, pentru finantarea deficitului bugetar, dar si a datoriei publice guvernamentale.

"Avand in vedere estimarile privind incasarea veniturilor si executia cheltuielilor bugetare pentru trimestrul II din 2008, precum si volumul datoriei publice guvernamentale de refinantat in aceasta perioada, Ministerul Economiei si Finantelor anunta un volum indicativ al emisiunilor de titluri de stat in suma de 3 miliarde lei (...)", transmite MEF.

Potrivit Finantelor, in trimestrul al doilea vor fi redeschise emisiunile de obligatiuni guvernamentale de tip benchmark cu scadenta de 3 si 5 ani. De asemenea, vor fi emise certificate de trezorerie cu scadenta la 6 si la 12 luni.

MEF a aprobat, totodata, emisiunea certificatelor de trezorerie cu discont si a obligatiunilor de stat de tip benchmark, in valoare de 2,2 miliarde lei, pentru finantarea datoriei publice in luna aprilie. Titlurile de stat cu discont sunt nepurtatoare de dobanda. Acestea sunt vandute la un pret initial mai mic decat valoarea nominala, diferenta dintre pretul initial si valoarea nominala fiind numita discont, care reprezinta beneficiul cumparatorului.

Finantele au respins, miercuri, toate ofertele la licitatia de titluri de stat, anuntata la un volum de 100 milioane lei (26,9 milioane euro), cu scadenta la 27 martie 2009, considerand prea mare randamentul cerut de banci, potrivit BNR.

"Ministerul Economiei si Finantelor respinge in totalitate ofertele de cumparare depuse, considerandu-le la un nivel neacceptabil al randamentului", se arata in comunicatul publicat de banca centrala.

Cererea de cumparare din partea bancilor a fost de 361,4 milioane lei (97,3 milioane euro).

La licitatia de miercuri, 26 martie, au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 dealeri primari: ABN Amro Bank, Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), ING Barings, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: