Disputa dintre retaileri si producatori a dus la infiintarea Codului de Bune Practici
Data publicarii: 31-03-2008 | AfaceriProducatorii si procesatorii romani au acuzat marile lanturi comerciale din Romania de "abuz de putere", dar retailerii sustin ca dimpotriva le-au oferit acestora o oportunitate de crestere, disputa putand duce in final la infiintarea primului Cod de Bune Practici in domeniu din Romania.
Disputa dintre retaileri, procesatori si producatori a fost declansata la inceputul lunii martie cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat supermarketurile din Romania de abuzuri de putere exercitate asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive.
Astfel, producatorii sustin ca au o rata de profitabilitate extrem de mica din cauza acestor conditii contractuale excesive impuse de retaileri si ca au ajuns sa lucreze exclusiv pentru marile lanturi de super si hipermarketuri. La polul opus insa, retailerii au replicat ca ei sunt cei care au creat pe piata romaneasca un mediu concurential avantajos pentru ambele parti si ca problema nu se afla in comertul modern, ci in eficienta scazuta a producatorilor.
"Pentru multi dintre furnizorii nostri am reprezentat o oportunitate de a creste impreuna cu noi. Cred ca pentru a supravietui, producatorii si procesatorii trebuie sa-si eficientizeze productia si sa faca fata, astfel, majorarilor de cost cu materia prima", declara presedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), Dan Sucu.
Mai mult, producatorii au spus ca in timp ce ei (si implicit consumatorii) inregistreaza pierderi, profitabilitatea supermarketurilor poate ajunge pana la 60% prin utilizarea "taxelor ascunse" care duc la o crestere artificiala a preturilor de vanzare.
Reprezentantii AMRCR au contrazis vehement afirmatiile, sustinand ca taxele percepute de comercianti reprezinta de fapt "masuri de marketing pentru promovarea produselor", practicate in intreaga lume, si ca nu obtin avantaje de pe urma lor, dat fiind ca nici un lant de magazine nu are o marja de profitabilitate mai mare de 5% din cifra de afaceri. Concluzionand, retailerii au afirmat ca "nu fac altceva in Romania decat ceea ce fac peste tot in lume".
Toate aceste acuze reciproce au determinat Consiliul Concurentei (CC) sa declanseze o investigatie asupra producatorilor si procesatorilor din industria alimentara, dar si a retailerilor, iar daca vor fi depistate nereguli atunci "penalitatile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri inregistrata in anul anterior", dupa cum sustinea presedintele Patronatului National al Vitei de Vie si Viticulturii, Ovidiu Gheorghe.
La nivel mondial, precedentul a fost deja creat recent de grupul Carrefour care trebuie sa plateasca producatorilor francezi de fructe si legume despagubiri in valoare de un milion de euro, conform unei hotarari a Curtii de Apel din Caen. Grupul francez a fost chemat in judecata de Federatia Nationala a Producatorilor deoarece ar fi impus producatorilor, in perioada 2000-2001, un contract de prestari servicii in urma caruia producatorii au inregistrat pierderi de peste trei milioane de euro.
In final, reprezentantii retelelor comerciale din Romania considera ca "printr-un dialog deschis" pot ajunge la o intelegere cu producatorii si procesatorii romani deoarece "au nevoie unii de altii", iar producatorii pe de alta parte declarasera ca "nu doresc ca supermarketurile sa fie amendate, ci doar sa se aseze la masa" pentru a discuta.
In urma unei intalniri mediate de Ministerul Agriculturii, producatorii, procesatorii si retailerii au fost de acord cu infiintarea unui Cod de Bune Practici, despre care repezentantii AMRCR au tinut apoi sa precizeze ca acesta nu trebuie totusi sa ingradeasca libertatea de negociere, deoarece in fond "un cod nu este o lege". Astfel, Guvernul a decis, miercuri, 26 martie, infiintarea unui grup de lucru pentru elaborarea unui cod de bune practici privind relatiile dintre furnizori si hipermarketuri. Din grupul de lucru vor face parte reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor, ai Ministerului Agriculturii si ai Ministerului IMM-urilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI