Dobanzile si cursul de schimb umfla ratele de la o luna la alta
Data publicarii: 02-04-2008 | Finante-BanciFata de vara anului trecut, leul s-a depreciat cu 20% in raport cu euro, iar dobanzile la creditele in lei au crescut cu aproape doua puncte procentuale, noteaza Adevarul. Serialul scumpirii ratelor la credite continua, iar analistii nu au, inca, vesti bune in ceea ce priveste o posibila oprire a cresterii dobanzilor. Clientii bancilor vor continua sa plateasca luni bune de acum inainte mai mult pentru a-si achita datoriile.
Inca de la inceptul anului in curs, scumpirile la ratele de credit au intrat in constiinta clientilor bancilor. Desi inceputul de an este considerat o perioada mai putin prielnica creditarii, datele BNR arata ca apetitul pentru credit al romanilor a avut prea putin de suferit de pe urma politicii bancii centrale, a deprecierii leului sau a turbulentelor de pe pietele internationale.
Cert este insa ca bancile s-au intrecut in majorari si au revizuit, acolo unde a fost cazul, in crestere, dobanzile percepute. In medie, scumpirile de dobanda au fost de aproximativ 0,5-1% doar pentru dobanda, dar in realitate ratele au crescut cu mult mai mult, in stransa legatura cu evolutia cursului de schimb.
Politica monetara a scumpit creditele in lei
De exemplu, majorarea cu un punct procentual a dobanzii (de la 4,5% la 5,5%) pentru un credit ipotecar pe treizeci de ani, in franci elvetieni (echivalentul a 90.000 euro) a urcat semnificativ rata lunara, de la 769 CHF, cat era initial, la peste 1.100 CHF.
Analistii spun ca doi sunt factorii principali care au condus la scumpirea ratelor in cazul creditelor in lei. Primul este reprezentat de restrictivitatea politicii monetare a bancii centrale, care a majorat succesiv, inca din toamna anului trecut, nivelul dobanzii-cheie de la 7%, la 9,5% - in prezent.
Astfel, bancile au devenit mai tentate sa isi plaseze banii in depozitele BNR, unde riscul este nul, decat sa acorde credite cu o dobanda inferioara celei oferite de banca centrala. "Este vorba de un cost de oportunitate", explica Catalin Maciuca, dealer la MKB Romexterra Bank. Iar atunci cand au majorat dobanzile, institutiile de credit au aratat cu degetul in directia bancii centrale, incriminand-o, chiar daca doar cu jumatate de glas, pentru masurile luate.
Daca avem in vedere creditele cu dobanda revizuibila, legata de un indice de referinta (ROBOR in cazul RON, EURIBOR in cazul euro si LIBOR pentru dolar sau CHF), scumpirea ratelor este strans legata de evolutia indicilor respectivi. Cu alte cuvinte, atat timp cat marja de profit a institutiei de credit ramane aceeasi, rata se scumpeste sau se ieftineste in functie de evolutia indicilor interbancari.
Slabirea leului urca rata in valuta
Analizand evolutia acestora de la inceputul anului, constatam ca, cel putin in cazul monedei nationale si a celei elvetiene, a fost justificata cresterea dobanzilor. In ceea ce priveste imprumuturile in valuta, cauza principala a scumpirii este reprezentata de evolutia cursului de schimb.
Numai de la inceputul anului, moneda nationala a pierdut aproape 4% in fata celei europene si 8% in fata celei elvetiene. Acesta nu este insa singurul factor de scumpire. Sa nu uitam ca pietele financiare internationale sunt, in continuare, afectate de criza din Statele Unite, care a rezultat intr-o criza de lichiditate. Or, cu cat resursele financiare din sistemul bancar sunt mai putine, cu atat sunt mai scumpe.
In plus, semnalele de alarma din economia nationala au atras atentia agentiilor de rating asupra Romaniei, conducand la inrautatirea perspectivei de rating nu doar pentru tara noastra, ci si pentru institutiile de credit care activeaza in sistem.
Si, de vreme ce bancile din Romania se imprumuta in mare masura din afara, iar riscul de creditare asociat lor creste, e normal ca si costurile lor de creditare sa creasca. Iar clientul va sesiza efectul acestei serii de factori platind o dobanda mai mare.
Dincolo de aspectele teoretice, indexul DAE calculat de compania de consultanta bancara FinZoom reflecta o reducere a dobanzii anuale efective cu aproape un punct procentual de la inceputul anului si pana in prezent pentru creditele imobiliare in euro. Ceea ce inseamna ca, ratele mai mari la imprumuturile in moneda europeana sunt puse pe seama deprecierii leului.
Si creditele in franci elvetieni s-au scumpit de la inceputul anului. Motivul trebuie cautat in primul rand in intarirea francului elvetian. Ca moneda de refugiu, investitorii s-au orientat cu precadere spre aceasta. Astfel, francul elvetian s-a apreciat, majorand ratele odata cu efectuarea conversiei valutare.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online