Advent International a lansat un nou fond de investitii de 1 miliard euro

Data publicarii: 18-04-2008 | Afaceri

Advent International lanseaza un nou fond inchis de investitii (private-equity), care va avea plasamente in Europa Centrala si de Est si a carui valoare se va ridica la 1 miliard euro, potrivit comunicatului transmis de companie.

ACEE IV este al patrulea fond de private-equity lansat de compania americana Advent in aceasta regiune si isi propune investitii cuprinse intre 30 si 100 milioane euro pentru transformarea companiilor in lideri de piata si in expansiunea transfrontaliera a acestora.

Cei mai mari investitori in fondul ACEE IV sunt GIC Special Investments, AlpInvest Partners, California State Teachers' Retirement System si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Ca si in cazul fondurilor ACEE precedente, pentru afacerile de mai mare anvergura, echipele locale pot folosi capital aditional furnizat de fondurile globale administrate de Advent, arata comunicatul fondului de investitii.

Cel mai recent fond global infiintat de Advent, GPE VI, are o valoare de 6,6 miliarde euro.

Advent International a investit in ultimii trei ani in opt companii din regiune, printre care se numara Dufa Deutek, cel mai mare producator de vopsele decorative din Romania, LaborMed Pharma, producator si distribuitor de medicamente generice si Ceramica Iasi, producator de blocuri ceramice si tigle. 

"De-a lungul timpului, in Romania am avut o lunga serie de investitii de succes si vedem in continuare multe companii pe care credem ca le putem ajuta sa devina lideri nationali sau regionali, precum si un numar de antreprenori din ce in ce mai mare", a declarat Emma Popa-Radu, directorul administrativ al  biroului Advent International din Bucuresti.

In Europa Centrala si de Est, Advent a iesit in totalitate sau partial din sapte investitii, printre care se numara vanzarea Companiei Nationale de Telecomunicatii din Bulgaria (BTC) catre AIG Capital Partners, pentru suma de 1,66 miliarde euro, vanzarea producatorului de medicamente din Romania Terapia Cluj, catre Ranbaxy Laboratories Limited pentru 324 milioane dolari si vanzare Zone Vision, catre compania Chellomedia, divizia europeana a UnitedGlobalCom, in urma unei tranzactii ce a evaluat compania la 80 milioane dolari.

NewsIn