BNR a scos 1,322 miliarde lei din piata bancilor, la dobanzi de 9,5%

Data publicarii: 18-04-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, vineri, inca 1,322 miliarde lei (366,55 milioane euro) in depozite cu scadenta pe 23 aprilie - in ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii din aceasta luna, la dobanzi de 9,5% pe an, a declarat dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

La licitatie au participat opt banci, iar faptul ca depozitele constituite de BNR pentru acesta licitatie au scadenta pe 23 aprilie le permite bancilor sa foloseasca acesti bani si la constituirea rezervelor minime obligatorii.

BNR a atras si luni lichiditate din piata, tot la o dobanda de 9,5% pe an, dar bancile nu au fost dispuse sa ofere decat 6,3 milioane lei pentru ca depozitele folosite aveau scadenta pe 29 aprilie, in urmatoarea perioada de constituire a rezervelor obligatorii.

Licitatia de marti a avut, insa, succes, la aceasta participand 12 banci care au plasat 2,23 miliarde lei in depozitele BNR cu dobanda de 9,5% pe an, pentru ca scadenta acestora era pe 22 aprilie. BNR a organizat si miercuri o licitatie similara, la care a atras 1,2 miliarde lei in depozite cu scadenta pe 23 aprilie, iar joi a scos inca 550 milioane lei in depozite cu scadenta tot pe 23 aprilie.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,18% pe an, fata de cel de 9,07% pe an din sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut usor la 9,68% pe an, de la 9,57% pe an, cat era joi.

Dobanzile overnight s-au mentinut in apropierea dobanzii de politica monetara de 9,5% pe an dupa licitatia banacii centrale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: