Increderea in economia romaneasca a crescut, in timp ce, in 21 de state membre, optimismul scade
Data publicarii: 01-05-2008 | EconomieIndicele de incredere in economia romaneasca a crescut, in aprilie, la 105,7 puncte, de la 104,6 puncte in martie, in timp ce optimismul in 21 de state membre ale UE a inregistrat un declin, media de scadere in Uniune fiind de 3,8 puncte, la 98,1 puncte, transmite Eurostat.
In aprilie, indicele de incredere in economie a scazut cu 3,8 puncte in UE si cu 2,5 puncte in zona euro, la 98,1 puncte, respectiv 97,1 puncte. Scaderea increderii in economia comunitara aproape a anulat revigorarea inregistrata in martie. Pesimismul se reflecta in toate cele cinci sectoare economice, cu o scadere mai accentuata a increderii in servicii si retail.
Cele mai multe din statele membre UE au anuntat scaderea increderii in aprilie. Un declin semnificativ s-a produs in Marea Britanie, cu 8,9 puncte, la un indice de 95,8 puncte. Scaderea este moderata in Olanda, 4,5 puncte, Spania, 3,2 puncte si Franta, 2,5 puncte, si mai mica in Italia, 1,6 puncte, Polonia, 1,4 puncte si Germania, 1,2 puncte.
Managerii companiilor din industrie estimeaza o scadere a preturilor pentru al doilea trimestru, atat in UE, cat si in zona euro. In constructii, asteptarile privind preturile de vanzare au inregistrat un declin in UE si au ramas stabile in zona euro. Pentru urmatoarele 12 luni, asteptarile consumatorilor cu privire la preturi, insa, au urcat aproape de nivelurile atinse in 2001, desi inca departe de varfurile record inregistrate in 1990.
Pesimismul este ridicat in servicii, unde managerii companiilor din UE nu-si evalueaza situatia propriilor afaceri intr-un ton pozitiv, asteptandu-se la o scadere masiva a cererii. Majoritatea statelor membre UE sunt pesimiste, increderea managerilor din Marea Britanie, din servicii, scazand cu 17 puncte, in Spania, cu 6 puncte, in Germania, cu 3 puncte, in Olanda, cu 3 puncte, in Franta cu 2 puncte. Prin contrast, in Italia, increderea in servicii a urcat cu un punct si a ramas stabila in Polonia.
In Romania, increderea managerilor in servicii a scazut cu un punct, la 25 de puncte.
Indicele de incredere in domeniul comertului cu amanuntul (retail) a scazut masiv, atat in UE cat si in zona euro. Dupa ce a inregistrat un varf de incredere, in august 2007, optimismul a inceput sa scada constant, de atunci, in ambele zone. Speranta managerilor cu privire la situatia curenta a propriei afaceri a scazut cel mai mult, dar si asteptarile cu privire la evolutia business-ului propriu.
In Romania, indicele de incredere castiga doua puncte, la 24 de puncte, iar in industrie optimismul creste cu un punct, la doua puncte. Increderea in consum este, insa, pe negativ, dar creste usor de la -16 la -14 puncte. Pentru prima oara in 2008, increderea in constructiile din Romania a trecut pe negativ, de la 2 puncte la -1 punct.
Managerii companiilor, chestionati de Institutul National de Statistica (INS), vad o crestere a activitatii in toate sectoarele economice - industrie, constructii, comert si servicii - pentru perioada aprilie - iunie, dar si un avans al preturilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online