Increderea in economia romaneasca a crescut, in timp ce, in 21 de state membre, optimismul scade
Data publicarii: 01-05-2008 | EconomieIndicele de incredere in economia romaneasca a crescut, in aprilie, la 105,7 puncte, de la 104,6 puncte in martie, in timp ce optimismul in 21 de state membre ale UE a inregistrat un declin, media de scadere in Uniune fiind de 3,8 puncte, la 98,1 puncte, transmite Eurostat.
In aprilie, indicele de incredere in economie a scazut cu 3,8 puncte in UE si cu 2,5 puncte in zona euro, la 98,1 puncte, respectiv 97,1 puncte. Scaderea increderii in economia comunitara aproape a anulat revigorarea inregistrata in martie. Pesimismul se reflecta in toate cele cinci sectoare economice, cu o scadere mai accentuata a increderii in servicii si retail.
Cele mai multe din statele membre UE au anuntat scaderea increderii in aprilie. Un declin semnificativ s-a produs in Marea Britanie, cu 8,9 puncte, la un indice de 95,8 puncte. Scaderea este moderata in Olanda, 4,5 puncte, Spania, 3,2 puncte si Franta, 2,5 puncte, si mai mica in Italia, 1,6 puncte, Polonia, 1,4 puncte si Germania, 1,2 puncte.
Managerii companiilor din industrie estimeaza o scadere a preturilor pentru al doilea trimestru, atat in UE, cat si in zona euro. In constructii, asteptarile privind preturile de vanzare au inregistrat un declin in UE si au ramas stabile in zona euro. Pentru urmatoarele 12 luni, asteptarile consumatorilor cu privire la preturi, insa, au urcat aproape de nivelurile atinse in 2001, desi inca departe de varfurile record inregistrate in 1990.
Pesimismul este ridicat in servicii, unde managerii companiilor din UE nu-si evalueaza situatia propriilor afaceri intr-un ton pozitiv, asteptandu-se la o scadere masiva a cererii. Majoritatea statelor membre UE sunt pesimiste, increderea managerilor din Marea Britanie, din servicii, scazand cu 17 puncte, in Spania, cu 6 puncte, in Germania, cu 3 puncte, in Olanda, cu 3 puncte, in Franta cu 2 puncte. Prin contrast, in Italia, increderea in servicii a urcat cu un punct si a ramas stabila in Polonia.
In Romania, increderea managerilor in servicii a scazut cu un punct, la 25 de puncte.
Indicele de incredere in domeniul comertului cu amanuntul (retail) a scazut masiv, atat in UE cat si in zona euro. Dupa ce a inregistrat un varf de incredere, in august 2007, optimismul a inceput sa scada constant, de atunci, in ambele zone. Speranta managerilor cu privire la situatia curenta a propriei afaceri a scazut cel mai mult, dar si asteptarile cu privire la evolutia business-ului propriu.
In Romania, indicele de incredere castiga doua puncte, la 24 de puncte, iar in industrie optimismul creste cu un punct, la doua puncte. Increderea in consum este, insa, pe negativ, dar creste usor de la -16 la -14 puncte. Pentru prima oara in 2008, increderea in constructiile din Romania a trecut pe negativ, de la 2 puncte la -1 punct.
Managerii companiilor, chestionati de Institutul National de Statistica (INS), vad o crestere a activitatii in toate sectoarele economice - industrie, constructii, comert si servicii - pentru perioada aprilie - iunie, dar si un avans al preturilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice