Lipsa transparentei si a cadrului legislativ a condus sistemul bancar spre criza financiara
Data publicarii: 10-05-2008 | Finante-BanciCriza financiara putea fi contracarata prin imbunatatirea transparentei marilor companii si extinderea cadrului de reglementari, a declarat Daniel Daianu, intr-o conferinta organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu ocazia prezentarii unui studiu privind criza creditelor.
Un mare viciu al inovatiei financiare este ca a determinat reducerea transparentei si a provocat o ruptura intre cei care ofera resurse financiare si cei care le folosesc, se arata in studiul "Why is financial crysis occuring? How to respond to it?", realizat de europarlamentarul Daniel Daianu si de Laurian Lungu, de la Cardiff Business School.
Produsele derivate complexe si "un sistem bancar din umbra" sunt principalii factori declansatori ai crizei creditelor.
Dupa cum arata studiul, "sistemul bancar din umbra" (shadow banking system) a pornit de la extinderea marilor banci in zone care nu sunt supuse reglementarilor si supravegherii, a explicat Daniel Daianu.
Acest lucru a facilitat crearea de instrumente financiare derivate complexe, prin care marile corporatii bancare au incercat sa raspandeasca riscul, dar au provocat astfel riscuri sistemice mai mari.
Nevoia de securizare a imprumuturilor a aparut dupa ce creditele s-au ieftinit, au devenit mai disponibile, dar in schimb mai putin transparente.
Astfel, bancile si-au securizat imprumuturile prin produse financiare structurate (SPV-uri), diseminand riscurile.
Inovatia financiara nu este numai o afacere a Statelor Unite, fiind raspandita in toata lumea financiara, se arata in analiza europarlamentarului.
Practic, bancile si-au vandut riscul creditarii grupurilor de investitii, fie prin vanzari directe ale imprumuturilor, fie prin impachetarea imprumuturilor sub forma obligatiunilor.
Acest proces, cunoscut sub numele de securizare, permite bancilor sa isi plaseze imprumuturile ipotecare sub forma obligatiunilor cu imprumut colateralizat(CDO-uri).
Agentiile de rating au depistat cu intarziere apropierea crizei financiare.
In privinta obligatiunilor, agentiile de rating sunt vinovate ca au evaluat instrumentele financiare fara ca investitorul final sa stie ce se ascunde in spatele acestora.
Potrivit lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, marile agentii de rating pot evalua doar riscurile de insolvabilitate ale marilor companii, fara sa evalueze si riscurile de lichiditate.
"Agentiile de rating sunt intr-un conflict de interese, pentru ca vand consultanta si rating in acelasi timp", a explicat Croitoru.
Esecul agentiilor de rating de a depista criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc din Statele Unite, a determinat Statele Unite si Europa sa faca primii pasi pentru imbunatatirea legislatiei in vederea monitorizarii performantelor agentiilor, astfel incat ele sa devina responsabile legal pentru evaluarile date.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial