Lipsa transparentei si a cadrului legislativ a condus sistemul bancar spre criza financiara
Data publicarii: 10-05-2008 | Finante-BanciCriza financiara putea fi contracarata prin imbunatatirea transparentei marilor companii si extinderea cadrului de reglementari, a declarat Daniel Daianu, intr-o conferinta organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu ocazia prezentarii unui studiu privind criza creditelor.
Un mare viciu al inovatiei financiare este ca a determinat reducerea transparentei si a provocat o ruptura intre cei care ofera resurse financiare si cei care le folosesc, se arata in studiul "Why is financial crysis occuring? How to respond to it?", realizat de europarlamentarul Daniel Daianu si de Laurian Lungu, de la Cardiff Business School.
Produsele derivate complexe si "un sistem bancar din umbra" sunt principalii factori declansatori ai crizei creditelor.
Dupa cum arata studiul, "sistemul bancar din umbra" (shadow banking system) a pornit de la extinderea marilor banci in zone care nu sunt supuse reglementarilor si supravegherii, a explicat Daniel Daianu.
Acest lucru a facilitat crearea de instrumente financiare derivate complexe, prin care marile corporatii bancare au incercat sa raspandeasca riscul, dar au provocat astfel riscuri sistemice mai mari.
Nevoia de securizare a imprumuturilor a aparut dupa ce creditele s-au ieftinit, au devenit mai disponibile, dar in schimb mai putin transparente.
Astfel, bancile si-au securizat imprumuturile prin produse financiare structurate (SPV-uri), diseminand riscurile.
Inovatia financiara nu este numai o afacere a Statelor Unite, fiind raspandita in toata lumea financiara, se arata in analiza europarlamentarului.
Practic, bancile si-au vandut riscul creditarii grupurilor de investitii, fie prin vanzari directe ale imprumuturilor, fie prin impachetarea imprumuturilor sub forma obligatiunilor.
Acest proces, cunoscut sub numele de securizare, permite bancilor sa isi plaseze imprumuturile ipotecare sub forma obligatiunilor cu imprumut colateralizat(CDO-uri).
Agentiile de rating au depistat cu intarziere apropierea crizei financiare.
In privinta obligatiunilor, agentiile de rating sunt vinovate ca au evaluat instrumentele financiare fara ca investitorul final sa stie ce se ascunde in spatele acestora.
Potrivit lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, marile agentii de rating pot evalua doar riscurile de insolvabilitate ale marilor companii, fara sa evalueze si riscurile de lichiditate.
"Agentiile de rating sunt intr-un conflict de interese, pentru ca vand consultanta si rating in acelasi timp", a explicat Croitoru.
Esecul agentiilor de rating de a depista criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc din Statele Unite, a determinat Statele Unite si Europa sa faca primii pasi pentru imbunatatirea legislatiei in vederea monitorizarii performantelor agentiilor, astfel incat ele sa devina responsabile legal pentru evaluarile date.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice