Colliers va lansa un indice imobiliar privind evolutia preturilor la locuinte in Capitala

Data publicarii: 14-05-2008 | Imobiliare

Compania de consultanta imobiliara Colliers International va lansa la sfarsitul lunii mai primului indice imobiliar din Romania ca instrument de masurare a evolutiei pietei rezidentiale din Bucuresti, potrivit unui comunicat de presa al companiei.

Indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) va monitoriza evolutia preturilor apartamentelor din Capitala si reprezinta un punct de referinta in dezvoltarea profesionista a pietei imobiliare din Romania.

"Daca pana acum majoritatea opiniilor legate de piata imobiliara din Romania erau bazate in principal pe zvonuri sau pareri personale, prin acest indice (n.r. BREI) dorim sa oferim celor interesati de aceasta piata dinamica un instrument obiectiv de analiza a evolutiei preturilor si tendintelor viitoare", a declarat directorul Departamentului Rezidential din cadrul companiei de consultanta Colliers International, Ilinca Paun.

Indicele BREI a fost realizat de o echipa de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International coordonata de Calin Bucur care in ultimele opt luni s-a concentrat nu doar pe intelegerea mecanismele formarii preturilor apartamentelor in Bucuresti, dar si pe gasirea unor formule de calcul al indicelui care sa reflecte in mod corect ponderea vanzarilor in anumite zone sau pe anumite tipuri de proprietati. "Am obtinut un indice care are la baza modul de formare al indicilor pietelor de capital din Europa dar care tine cont si de volumul si ponderile vanzarilor in anumite zone dar si de noile livrari de apartamente pe piata", a afirmat Calin Bucur.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele 6 sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani. Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret. Am tinut cont si de diferentele intre modurile de masurare si exprimare a suprafetelor dar si de alti factori care influenteaza pretul final pe metru patrat al apartamentelor.

BREI va avea ca data de pornire a analizei anul 2005 si va fi publicat odata pe trimestru.Compania Colliers International va lansa oficial primul indice imobiliar din Romania la sfarsitul lunii mai 2008. Potrivit reprezentantilor companiei, impreuna cu indicele va fi lansat si o bursa virtuala a pietei imobiliare prin internediul careia oamenii vor putea sa se familiarieze cu investitiile in aceasta piata.

In aprilie, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara anunta ca se doreste realizarea unui proiectul de monitorizare a pietei imobiliare, iar guvernatorul BNR Mugur Isarescu spunea ca banca centrala ar putea da mai multe detalii despre un indice al pietei imobiliare la care se lucreaza in prezent impreuna cu Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.

La randul sau, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), Dumitru Viorel Manescu, a declarat in urma cu o luna de zile ca institutia va colabora cu ANAF si cu Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) pentru a forma o baza de date care sa contina tranzactiile si preturile imobiliare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: