Solutii pentru bani mai multi la pensie

Data publicarii: 14-05-2008 | Finante-Banci

Administratorii mizeaza pe un procent mai mare din salariu pentru pilonul II si o deductibilitate mai consistenta, noteaza Adevarul. Statul roman ar trebui sa implementeze un sistem care sa incurajeze economisirea de fonduri pentru pensionare, determinand, astfel, si scaderea deficitului de cont curent.

Lansarea, anul trecut, a celor doua piloane de pensii private - cel obligatoriu (in septembrie) si cel facultativ (in luna mai) - a adus in viata romanilor o notiune mai putin familiara: economisirea. In acest context, societatile de pensii nou infiintate se lupta cu mentalitatea angajatilor de a strange sau nu bani pentru batranete.

Edward Prescott, laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 2004, a declarat recent ca Romania trebuie sa incurajeze pensiile private, fara a da detalii despre cum ar putea autoritatile sa realizeze acest lucru.

Statul, mesagerul formelor de protectie

Managerii societatilor de pensii private au atras atentia, inca de la startul sistemului, asupra nevoii de economisire. Daca pe pilonul II, obligativitatea a dus la o reforma de succes, pilonul III, cel facultativ, se confrunta inca cu o reticenta din partea angajatilor, dar si din partea angajatorilor, care ar putea cotiza pentru ei.

"Statul ar putea fi cel mai puternic mesager al acestor forme de protectie, dar pe termen scurt este si cel care are de suferit la capitolul venituri si trebuie sa gaseasca solutii de acoperire a deficitului", spune Eugen Voicu, director general al companiei de pensii Aviva. In opinia lui Voicu, statul traverseaza un moment bun, pentru ca nu sunt cheltuieli asa de mari in comparatie cu alte tari pentru plata pensiilor, iar guvernul are resurse suplimentare din privatizari.

"Un alt element important este sa intri pe o piata de capital in crestere, ca trend pe termen lung. Posesorul Premiului Nobel crede ca se refera la aceste aspecte macro si la faptul ca privatizarea administrarii pensiilor si posibilitatea de a avea un cont personal ォde pensieサ este cea mai buna metoda de a gestiona pe termen lung acest lucru. Un guvern cu viziune poate sa aplice aceste metode foarte repede si sa scape de o primejdie mare, respectiv intretinerea generatiilor in varsta de catre cei tineri, care vor fi tot mai putini", mai adauga Voicu.

Faptul ca angajatii romani cu varsta de pana in 35 de ani cotizeaza doar 2% in sistemul privat si ca ceilalti 7,5% din intreaga contributie vor ajunge in acest sistem pana in anul 2016 nemultumeste administratorii de fonduri. Practic, cetatenii vor avea de suferit prin transferarea cotizatiei din sistemul public in cel privat intr-un timp atat de indelungat, deoarece statul este, dupa cum se stie, un administrator mai prost.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: