Cum poti ajunge functionar la UE, cu un salariu de 46.000 de euro

Data publicarii: 14-05-2008 | HR/Cariere

Pentru a lucra in cadrul unei institutii centrale din cadrul Uniunii Europene este nevoie de o pregatire profesionala temeinica, vointa si rabdare. Toate sunt rasplatite insa pe masura: un functionar public la UE are un salariu mediu de aproape 4.000 de euro pe luna, noteaza Financiarul. Exista mai multe institutii europene la care orice cetatean al unei tari membra UE se poate angaja: Comisia Europeana, Parlamentul European, Curtea Europeana de Justitie, Consiliul Uniunii Europene, Comitetul Economic si Social etc. Principala conditie este insa de a cunoaste foarte bine cel putin o limba straina vorbita in UE, daca nu chiar doua.

Cea mai mare parte a personalului angajat in institutiile europene lucreaza la Bruxelles, aproape 80%, si aproape 20% in Luxemburg. Exista insa si posturi in institutii descentralizate ale UE, atat in interiorul Uniunii, cat si in alte tari. Un loc de munca in cadrul institutiilor UE este atractiv nu doar prin prisma faptului ca ofera un mediu cu adevarat dinamic si motivant, dar si datorita posibilitatilor nenumarate de instruire si de avansare.

Pentru ca UE are 21 de limbi oficiale, traducatorii, interpretii si lingvistii au cele mai mari oportunitati de angajare. In cazul lingvistilor insa, este necesara cunoasterea unei a doua limbi straine. La fel de cautati sunt si expertii in domeniul legal. Insa exista locuri si pentru ceilalti: poti ajunge administrator in serviciul public al UE si sa te ocupi de elaborarea de politici, sa lucrezi in cercetare sau sa te ocupi de probleme legate de resurse umane, sa conduci proiecte, sa dezvolti strategii de comunicare ori proiecte IT.

Ce ofera UE

Potrivit brosurilor oficiale, oferta de munca a Uniunii Europene este deosebit de atractiva, odata angajat urmand sa beneficiati de urmatoarele:

  • salariu competitiv - in mod obisnuit in jur de 46.000 de euro pe an pentru un absolvent de invatamant superior cu experienta profesionala
  • alocatii generoase, adaptate fiecarui caz in parte, care includ o alocatie de expatriere de 16%, daca este cazul, platibila pe toata durata anilor de munca, alocatie pentru copilul sau copiii aflati in intretinere, alocatie pentru educatie, dar si pentru partener
  • acces la instruire excelenta, inclusiv instruire in limbi straine
  • asigurari medicale complete
  • educatia gratuita a copiilor, la scoli europene, depinzand de numarul de locuri disponibile existente
  • un plan bun de pensie

Mai mult de un an de asteptare

Sa ajungi sa ocupi un loc de munca in UE nu este insa usor. Exista o gramada de teste si mai ales o perioada mare de asteptare, care de multe ori poate depasi un an. Iar aceasta este doar perioada de preselectie.Toate pozitiile se ocupa prin concurs, iar la acest nivel nu incape loc de "aranjamente". Concursurile pentru toate institutiile sunt organizate de Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO). Toate concursurile sunt anuntate pe pagina de internet a EPSO.

Anunturile pentru concursuri se publica atat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cat si pe site-ul EPSO. Acestea contin toate informatiile despre criteriile de eligibilitate si despre procedura de selectie. Candidatii trebuie sa se inregistreze on-line, dupa care vor fi invitati la preselectie. Centrele de examinare se gasesc in fiecare stat membru UE. De regula, se sustin trei teste, care se dau in limba straina pe care candidatii o cunosc. In general, primul test contine intrebari generale despre UE si institutiile acesteia, iar al doilea va fi strict legat de domeniul postului respectiv. Dupa ce se trece de acestea, candidatii vor sustine si un test oral.

Comisia de selectie alcatuieste apoi o lista cu acei candidati acceptati, dar asta nu inseamna ca aveti deja postul asigurat. Institutiile vor recruta personal de pe aceasta lista doar in momentul in care apar posturi libere. Locuri de munca vor fi oferite majoritatii candidatilor de pe liste, dar persoanele vor fi selectate in functie de cat de compatibil este profilul lor cu cerintele postului in cauza. Lista de candidati eligibili pentru posturile vacante ramane deschisa aproape doi ani, insa valabilitatea ei poate fi extinsa in timp.

Site-uri utile

Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: