Datoria externa pe termen mediu si lung a crescut in primul trimestru cu 4,2% la 39,95 miliarde euro
Data publicarii: 15-05-2008 | EconomieDatoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung a crescut in primul trimestru al acestui an cu 4,2% fata de finalul anului trecut pana la 39,95 miliarde euro, ca urmare a majorarii datoriei publice directe si a celei negarantate public, a anuntat, joi, banca centrala.
La sfarsitul lui 2007, datoria externa pe termen mediu si lung era de 38,333 miliarde euro, potrivit datelor revizuite de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fata de luna trecuta, cand estimase datoria de la finalul anului trecut la 38,175 miliarde euro.
Datoria externa negarantata public insuma 25,9 miliarde euro la 31 martie 2008, fiind mai mare cu 4,86% (1,2 miliarde euro) fata de sfarsitul anului trecut.
Cea mai mare parte a acesteia provenea anul trecut din contributia sectorului privat, insa banca centrala nu mai publica, de la inceputul lui 2008, date detaliate la acest capitol.
In acelasi timp, datoria publica directa, care scazuse anul trecut, a sporit cu 3% in intervalul ianuarie-martie, de la 7,299 miliarde euro la 7,519 miliarde euro, dar s-a diminuat raportat la februarie 2008, cand aceasta era de 7,568 miliarde euro.
In schimb, datoria garantata public s-a redus in martie cu 342 milioane euro fata de finalul anului trecut, pana la 2,9 miliarde euro, cea mai mare parte a acesteia - 2,8 miliarde euro - fiind pentru entitati din sectorul public si doar o mica parte - 132 milioane euro - pentru sectorul privat.
Serviciul datoriei externe a insumat in primele trei luni ale acestui an 1,86 miliarde euro, din care aproximativ trei sferturi (1,42 miliarde euro) pentru datoria negarantata public.
Depozitele constituite pe termen lung in Romania de nerezidenti au crescut cu 380 milioane euro in primele trei luni din 2008, pana la 3,6 miliarde euro.
Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a fost de 18,1% in perioada ianuarie-martie 2008, comparativ cu 21,8% in anul 2007, iar gradul de acoperire a rezervei oficiale de valute si aur a Romaniei a scazut la 5,8 luni de import la 31 martie 2008, de la 6 luni de import la finalul anului trecut.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza