Trichet: Cresterea economica a zonei euro va incetini

Data publicarii: 16-05-2008 | Economie

Zona euro se indreapta spre o incetinire a cresterii economice, in pofida ultimelor statistici trimestriale pentru produsul intern brut (PIB) care sugereaza altceva, a avertizat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.

Oficiul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a publicat statistici potrivit carora cresterea economica din cele 15 tari care fac parte din zona euro a crescut peste asteptari in primele trei luni ale anului, mai ales ca urmare a majorarii produsului intern brut german si francez.

Trichet a avertizat jucatorii de pe piete sa nu supraestimeze statisticile si a spus ca BCE se asteapta la o inrautatire a situatiei de acum inainte.

"Datele reflecta analizele noastre, care indicau o rezistenta semnificativa in primul trimestru, urmata de o anumita incetinire", a spus seful BCE, la reuniunea anuala a asociatiei internationale a pietelor de capital (International Capital Market Association).

Euro s-a depreciat fata de dolar, ca urmare a declaratiilor, pierzand castigurile anterioare.

BCE a mentinut dobanda cheie la 4% la ultima sedinta de politica monetara, iar analistii institutiei cu sediul la Frankfurt sunt atenti sa vada daca va exista o reactie a economiei europene la o incetinire a cresterii economice de pe pietele internationale, intr-un context de inflatie accentuata.

Analistii estimeaza ca BCE nu va avea alta optiune decat sa micsoreze dobanda cheie in a doua jumatate a anului, in conditiile in care incetineste cresterea economica, iar consumatorii sunt ingrijorati din cauza costurilor vietii si exportatorii se confrunta cu povara aprecierii euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: