Conturile goale ar putea reduce incasarile de pe pilonul II cu pana la o cincime
Data publicarii: 16-05-2008 | Finante-BanciMarii jucatori de pe piata pensiilor obligatorii (pilonul II) mizeaza sa incaseze intre 4,5 si 8,20 euro pe client pe 20 mai, cand vor fi virate primele contributii ale participantilor, sumele depinzand de numarul de conturi care se vor dovedi "goale", spun sefii companiilor.
Primele viramente catre fondurile de pensii obligatorii, aferente lunii martie, vor fi facute pe 20 mai. Administratorii se asteapta sa incaseze, lunar, contributii in valoare de aproximativ 72 milioane lei (19,6 milioane euro), potrivit estimarilor facute de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).
"ING Fond de Pensii, care detine o treime din piata (33,2%), se asteapta sa incaseze aproximativ 8 milioane de euro pe 20 mai", a spus directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.
Seful Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, se asteapta ca fondul pe care il administreaza sa obtina de la fiecare participant 2% din cel mult valoarea unui salariu mediu brut pe economie.
In martie, castigul salarial mediu brut a fost de 1.623 lei (436 euro), conform datelor Institutului National de Statistica). Aceasta suma include insa si alte venituri ale angajatilor, in afara de salarii - din care se plateste efectiv contributia de 2%.
De altfel, jucatorii din piata estimeaza salariul mediu brut efectiv, trecut in cartea de munca, la circa 350 euro, valoare la care incasarile lunare pe aderenti, excluzand conturile goale, s-ar situa in jurul a 7 euro.
Pana la 20% din conturi ar putea fi "goale"
Andanut considera ca 80-90% din totalul portofoliului companiei vor fi conturi "bune", iar restul portofoliului de aderenti ar putea fi reprezentat de asa numitele "conturi goale".
Estimarea este similara cu cea a ING, care se asteapta la o rata de incasare de 82-83%, ceea ce ar aduce incasari efective de circa 5,80 euro pe client, in medie.
"Aviva Pensii Private mizeaza pe incasari de peste 5 milioane lei in prima luna", a spus directorul general execultiv al societatii, Eugen Voicu.
Raportata la numarul de clienti ai Aviva, suma ar echivala cu incasari medii de 16,30 lei - sau 4,45 euro - de persoana.
Voicu a explicat ca estimarea a fost facuta pe baza previziunile Casei Nationale de Pensii cu privire la valoarea totala a contributiilor.
Generali Fond de Pensii, al treilea jucator de pe pilonul II, estimeaza ca va incasa in medie 25-30 lei (6,80-8,20 euro) de la fiecare participant si se asteapta la conturi goale intre 5 si 10% din totalul portofoliului, potrivit sefului companiei, Ioan Vreme.
ING Fond de Pensii a atras 1,38 milioane de clienti si controleaza o treime din piata (33,2%). Pe locul al doilea se afla Allianz-Tiriac Pensii Private cu 1,065 milioane de persoane inscrise (25,64% din piata), iar pe locul al treilea Generali Fond de Pensii, cu 389.607 clienti si 9,37% din piata. Locul al patrulea este ocupat de Aviva Pensii Private, cu 305.848 aderenti si 7,36% din piata.
Dupa procesul de redistribuire a celor 332.706 de salariati care nu au optat in cele patru luni ale campaniei de aderare pentru niciun fond, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au ajuns la 4,15 milioane de clienti, care le vor varsa lunar 2% din salariul lor brut.
In urmatorii opt ani, cota va creste la 6% din salariul brut.
Peste trei sferturi (75,58%) din piata pensiilor obligatorii s-a concentrat in primii patru jucatori dupa incheierea campaniei de aderare. Cele patru fonduri au atras, in timpul campaniei de aderare pe pilonul II, 3,141 milioane de participanti din cei 3,99 milioane de romani care si-au ales un fond de pensii obligatoriu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice