BNR nu poate interzice creditele in franci elvetieni, dar vrea ca bancile sa nu le mai acorde
Data publicarii: 20-05-2008 | Finante-BanciBanca Nationala a Romaniei (BNR) nu poate sa interzica bancilor comerciale sa dea credite in franci elvetieni, care se pot dovedi scumpe pe termen lung, insa ar fi de dorit ca bancile sa renunte singure sa le mai acorde, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.
"Francul elvetian poate fi scump in timp, iar oamenii ar trebui sa fie foarte prudenti in privinta aceasta", a spus Popa, la un seminar despre stabilitate financiara organizat in cadrul reuniunii BERD de la Kiev.
Oficialul BNR a mentionat ca, in cazul in care banca centrala ar lua masuri administrative care sa limiteze creditele in "monede exotice" precum francul elvetian, bancile din alte state membre ale Uniunii Europene pot oricand sa acorde astfel de credite prin deschiderea unor simple birouri locale.
Herbert Stepic, director executiv al Raiffeisen International si vicepresedinte al RZB, a carei subsidiara din Romania acorda credite in franci elvetieni, crede insa ca BNR ar trebui sa ia masuri administrative de limitare a creditelor in monede exotice, deoarece altfel este suficient ca o singura banca sa le acorde, pentru ca piata sa oblige si alte banci sa faca la fel.
"Am vrea sa renuntam sa acordam credite in franci elvetieni in Romania, dar atat timp cat ceilalti o fac, nu putem sa ne scoatem singuri de pe piata", a spus Stepic, la acelasi seminar.
Stepic crede, de altfel, ca o eventuala reglementare a bancii centrale care ar ingreuna acordarea de credite in franci elvetieni ar fi eficienta, deoarece cea mai mare parte a acestor imprumuturi sunt de retail, segment pe care bancile straine fara prezenta locala nu ar putea intra prea usor.
Viceguvernatorul Cristian Popa a precizat, insa, ca bancile straine ar putea ataca segmentul de persoane cu venituri mari, in cazul in care banca centrala va scoate francul elvetian din portofoliul bancilor locale.
Popa a explicat ca BNR avertizeaza asupra riscurilor mai mari la care se expun bancile care acorda credite in valuta si mai ales in "monede exotice", dar institutiile de credit trebuie sa-si minimizeze singure astfel de riscuri.
In februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca avansul creditelor in monede exotice - precum cele in franci elvetieni - implica riscuri valutare foarte ridicate, desi dobanzile la aceste credite sunt mai mici.
"Francul elevetian este in mod traditional o moneda de refugiu", in care fac plasamente investitorii in perioade tulburi, intarindu-l, explicase Isarescu, care adaugase ca banca centrala ar putea lua masuri, fara sa dea insa detalii.
Creditele in franci elvetieni se regasesc in oferta mai multor banci de pe piata romaneasca, intre care Bancpost, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Millennium Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank si Volksbank.
Romanii care au luat credite in franci elvetieni platesc mai mult decat la euro
Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, a explicat ca imprumuturile in franci elvetieni au devenit mai scumpe pentru clienti decat cele in euro, dupa aparitia turbulentelor de pe pietele financiare internationale, in vara anului trecut.
"Daca ne uitam pe ultimele noua luni, de cand a inceput aceasta volatilitate a cursului de schimb, un client care a luat un credit in franci elvetieni a platit mai mult decat unul care a luat un credit in euro", a declarat Anghel, pentru NewsIn.
"La efectul dat de cursul de schimb se adauga si faptul ca marja de cotare - sau diferenta dintre cotatia de vanzare si cea de cumparare - a francului elvetian la casele de schimb este de doua-trei ori mai mare decat la euro, ceea ce reprezinta un cost ascuns", a adaugat Anghel.
Francul elvetian s-a apreciat fata de leu cu circa 18% in intervalul iulie 2007-mai 2008, de la cotatii de sub 1,89 lei/franc elvetian in iulie 2007 pana la peste 2,23 lei/franc in prezent.
Viceguvernatorul Cristian Popa a declarat ca, deocamdata, nu exista o legatura directa intre expunerea anumitor banci pe imprumuturile in franci elvetieni si avansul creditelor neperformante, deoarece "creditele in franci elevetieni au inceput sa fie acordate in Romania de relativ putin timp".
Oficialul BNR a mentionat ca banca centrala a realizat anumite stress test-uri care au aratat ca sistemul bancar romanesc este unul stabil.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Revolut Business lansează în România conturile de economii pentru companii, cu dobândă de până la 4% pe an
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer