BERD imprumuta BRD SocGen cu 10 milioane euro ca sa finanteze proiecte de eficienta energetica

Data publicarii: 21-05-2008 | Finante-Banci

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imprumutat BRD SocGen cu 10 milioane euro pentru finantarea companiilor industriale private din Romania care implementeaza proiecte de eficienta energetica, a anuntat BERD.

Imprumutul acordat BRD SocGen face parte din Facilitatea pentru Eficienta Energetica acordata de Uniunea Europeana (UE) si BERD, care prevede acordarea de credite de pana la 100 milioane euro catre banci implicate in proiectele de eficienta energetica din Romania si Bulgaria.

Creditul pentru BRD SocGen este cel de al patrulea de acest tip acordat unei banci din Romania, iar de la lansarea acestei facilitati in Romania in ianuarie 2008, suma totala investita este de 45 milioane euro.

Programului i se adauga inca 24 milioane euro proveniti de la UE prin programul Phare. Suma va fi utilizata pentru asistenta tehnica necesara sprijinirii proiectelor de eficienta energetica si pentru acordarea de stimulente atat bancilor, cat si activitatilor conexe.

BERD a lansat, in ianuarie, o linie de finantare a proiectelor de eficienta energetica prin care bancile pot lua imprumuturi din care sa finanteze mai departe firme in vederea imbunatatirii eficientei energetice.

BERD a acordat in cadrul acestui program imprumuturi catre trei banci din Romania in valoare de 35 milioane euro. Banca Comerciala Romana (BCR) a luat un imprumut de 20 milioane euro, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) - 10 milioane euro, iar Banca Transilvania - 5 milioane euro.

Imprumutul acordat BCR a ridicat la 115 milioane euro valoarea finantarilor de catre BERD a Bancii Comerciale Romane, la 30 milioane euro imprumuturile acordate CEC si la 68 milioane euro finantarile acordate catre Banca Transilvania.

BERD a mai acordat, pana in prezent, 22 de imprumuturi, in valoare de 380 milioane euro pentru proiecte in sectorul infrastructurii municipale si de mediu din Romania. In cele 27 de tari in care opereaza, suma investita de BERD pe acest segment este de 2 miliarde euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: