BNS: Romania detine suprematia in privinta muncii la negru si din cauza nivelului salarizarii
Data publicarii: 24-05-2008 | EconomieRomania detine suprematia in ceea ce priveste numarul celor care, in ultimul an, si-au primit salariul partial sau total "in plic", 23% din romani declarand ca au primit acest tip de remuneratie, in timp ce media in UE este de 5%, arata un studiu prezentat de liderul BNS, Dumitru Costin.
"In ciuda programului de scadere a cotelor de contributii la sistemele de asigurari sociale, precum si a nivelului de taxare a veniturilor, munca nedeclarata este inca raspandita", potrivit studiului realizat de Blocul National Sindical, pe baza unui Eurobarometru al Comisiei Europene.
In sondajul CE, 23% din esantionul din Romania declara ca a primit, in ultimele 12 luni, plata "in plic", in timp ce media UE a fost de 5%. Analiza accentueaza si faptul ca perceptia riscului de a fi detectat intr-o situatie de munca nedeclarata este, in Romania, unul dintre cele mai reduse din Europa - 28%, fata de media UE de 33%.
Daca tarile europene, in general, se confrunta cu munca nedeclarata a lucratorilor independenti intr-o proportie mai redusa - primele categorii fiind somerii si lucratorii imigranti ilegal - in cazul Romaniei, munca nedeclarata este larg raspandita in cazul somerilor si lucratorilor pe cont propriu, care desfasoara activitati independente, potrivit analizei BNS.
Motivele pentru care romanii aleg un loc de munca nedeclarat sunt, in general, cele legate de nivelul salarizarii (26%), lipsa controlului exercitat de autoritati (13%), lipsa locurilor de munca in zona reglementata a pietei muncii (10%), dar si nivelul fiscalitatii pe forta de munca (10%).
Cu toate acestea, actiunile promovate de Guvern, in ideea reducerii nivelului muncii nedeclarate, au fost sporadice si lipsite de consistenta si, mai degraba, axate pe reducerea fiscalitatii pe forta de munca, in vederea cresterii competitivitatii economice, potrivit documentului. "Veniturile scazute obtinute din munca, in multe cazuri, nu sunt stimulative in raport cu nevoile personale si profesionale ale lucratorilor si familiilor acestora", se mai arata in studiu.
Aportul muncii la negru in PIB-ul Romaniei este de 30 -35%, contributie mult mai mare fata de valorile din alte tari membre ale Uniunii Europene (UE), estimeaza reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM).
"La nivelul Uniunii Europene se elaboreaza o directiva care are ca obiectiv combaterea muncii nedeclarate, ceea ce reprezinta o mare problema pentru tot spatiul comunitar. Datele preliminare arata ca amploarea muncii la negru este atat de ridicata incat a atins valori de 20% din PIB, iar in unele tari din sudul si estul Europei acesti indici sunt mai mari. In ceea ce priveste Romania, estimarile noastre indica, un nivel de 30-35% din PIB", declara, la sfarsitul lunii martie, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.
Acesta a precizat ca cele mai afectete domenii de munca la negru sunt constructiile si activitatea de menaj, iar categoriile sociale care determina aceste probleme sunt cu precadere studenti, someri, imigranti si lucratori cu activitati independente.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial