Leonard Orban: situatia economica favorabila a Romaniei va mai dura doar cativa ani
Data publicarii: 24-05-2008 | EconomieRomania se afla inca intr-o situatie economica favorabila, care va mai dura cativa ani, insa viitorul depinde in principal de cresterea competitivitatii, de investitiile in calificarea fortei de munca si de imbunatatirea substantiala a infrastructurii, considera comisarul european Leonard Orban.
"Viitorul Romaniei depinde, in principal, de cresterea competitivitatii, de investitiile in competentele profesionale, in cercetare, dezvoltare si inovare si de imbunatatirea substantiala a infrastructurii", a declarat, vineri, Orban, in cadrul mesei rotunde pe tema valorificarii oportunitatilor oferite de strategia Lisabona, in privinta dezvoltarii si a locurilor de munca.
Comisarul european a spus ca este necesara obtinerea unui consens in privinta Programului National de Reforma al Romaniei, avand in vedere ca masurile sunt luate pentru mai multi ani. "Strategia Lisabona trebuie sa fie dezbatuta cat mai larg si nu trebuie destinata specialistilor", a adaugat Orban.
Guvernul a aprobat, miercuri, un memorandum privind Planul de actiuni pe 2008 al Programului National de Reforme. Planul stabileste responsabilitatile exacte ale fiecarei institutii, precum si termenele pana la care masurile trebuie puse in practica.
Astfel, ministerul pentru IMM-uri trebuie sa identifice si sa elimine un numar de 25 de autorizatii - masura complementara celei privind aprobarea tacita a avizelor si autorizatiilor, in situatia in care acestea nu sunt eliberate in termenul legal. Acelasi minister are in sarcina imbunatatirea accesului intreprinderilor mici si mijlocii la achizitii publice si stabirea unui mecanism prin care firmele si cetatenii pot notifica practicile administrative excesive.
Pana la finele anului, ministerul Internelor isi asuma elaborarea Codului Administrativ si a Codului de Procedura Administrativa - document care va reglementa modul de functionare a institutiilor si serviciilor publice.
Planul mai prevede simplificarea procedurilor de autorizare in domeniul mediului, dezvoltarea expertizei comisiei de supraveghere in piata asigurarilor, introducerea componentei de programare bugetara, monitorizarea cheltuielilor de personal ale institutiilor publice si infiintarea unui birou unic pentru proceduri de recrutare a angajatilor.
In domeniul educatiei, documentul prevede reabilitarea infrastructurii unitatilor de invatamant din mediul rural si finalizarea informatizarii sistemului de invatamant. Romania a trimis la Bruxelles Programul National de Reforme in luna iulie a anului 2007 si a primit cinci recomandari de tara.
Planul adoptat, miercuri, de Guvern contine 34 de masuri impartite astfel: 11 masuri pentru imbunatatirea capacitatii administrative, trei masuri de politica fiscala si bugetara, patru masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri, 14 masuri pentru munca si educatie, iar doua masuri privesc sectorul cercetarii.
Planul de actiuni pe 2008 al Programului National de Reforme va fi discutat in cadrul unei mese rotunde publice care se va desfasura in 23 mai, impreuna cu partenerii sociali, partidele politice, reprezentanti ai Comisiei Europene si alti reprezentanti ai institutiilor publice din Romania. Ulterior, Programul National de Reforme actualizat va fi transmis Comisiei Europene.
Premierul Tariceanu si membrii Cabinetului vor avea, in 3 iunie, o reuniune de dezbateri asupra acestui plan.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei
- eJobs: 63,6% dintre angajați traversează, în prezent, o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional
- Holcim România, investiție de peste 5 mil. euro într-o linie de producție nisip de calcar în Turda
- Novotel își consolidează prezența în România printr - un nou hotel la Timișoara