Preturile locuintelor vechi au scazut in luna mai in medie cu 5%, iar la cele noi au stagnat

Data publicarii: 14-06-2008 | Imobiliare

Preturile pe segmentul locuintelor noi au stagnat in luna mai compartiv cu luna aprilie, iar in ceea ce priveste piata apartamentelor vechi, acestea au inregistrat o scadere de 5%, coborand de la 1.892 euro/mp in aprilie la 1.808 euro/mp in luna mai, conform analizei lunare realizata de Colliers.

Primul indice imobiliar din Romania, BREI (Bucharest Real Estate Index), lansat de compania de consultanta imobiliara Colliers Internationbal, a inregistrat in luna mai o valoare de 1.843 euro/mp, cu 45 de unitati sub cea din aprilie, continuand trendul oscilant de la inceputul anului, conform analizei lunare realizata de Colliers Residential Division.

In timp ce indicele apartamentelor noi (BREI-N) se situeaza la nivelul de 1.909 euro/mp, pastrand practic nivelul lunii precedente, indicele apartamentelor vechi (BREI-V) inregistreaza o scadere de 5%, coborand de la 1.892 in aprilie la 1.808 euro/mp in luna mai. "Aceasta depreciere este efectul scaderii numarului de tranzactii pe piata din lunile aprilie - mai, si a fost posibila datorita caracterului subiectiv al preturilor apartamentelor vechi", conform analizei Colliers.

Potrivit raportului Colliers, in ciuda acestei scaderi cu 2,4%, indicele imobiliar se mentine peste valoarea inregistrata in ianuarie 2008 de 1.826 euro/mp, iar minimul atins in primele cinci luni este inca destul de departe, BREI mai avand de coborat 67 de unitati pentru a trece acel prag. Analistii imobiliari mai spun ca raportat la primul trimestru de anul trecut se observa o crestere de 34%, respectiv cu 468 unitati.

"Cresterile procentuale din anii precedenti vor fi mai greu de atins, acestea presupunand cresteri unitare din ce in ce mai mari. In plus, se inregistreaza deja valori mai mici de crestere unitara fata de cele din anii precedenti. In acest moment singurul sector care a inregistrat o apreciere a preturilor este sectorul 3, desi cresterea este de suprafata, de doar 2%. Sectorul cu cel mai mare pret/mp ramane sectorul 1 cu o cota de 2.208 euro/mp, urmat de sectorul 4 care a inregistrat o valoare de 1.948 euro/mp. Valoarea cea mai scazuta este cea a sectorului 6, cu putin sub 1.600 euro/mp, in special datorita caracterului omogen al acestui sector, axat in proportie de aproape 100% pe clasa medie a pietei", se arata in comunicatul Colliers.

Analistii imobiliari mai spun ca desi BREI a inregistrat fluctuatii de pana la 3% in primele cinci luni ale anului, piata rezidentiala arata rezistenta fata de criza internationala, fiind sustinuta de cererea de locuinte si de rapoartele oficiale pozitive privind cresterea economica a tarii.

Compania de consultanta imobiliara Colliers International a lansat la sfarsitul lunii mai primului indice imobiliar din Romania ca instrument de masurare a evolutiei pietei rezidentiale din Bucuresti. Potrivit Colliers, indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) va monitoriza evolutia preturilor apartamentelor din Capitala si reprezinta un punct de referinta in dezvoltarea profesionista a pietei imobiliare din Romania.

Indicele BREI a fost realizat de o echipa de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International coordonata de Calin Bucur care in ultimele opt luni s-a concentrat nu doar pe intelegerea mecanismelor formarii preturilor apartamentelor in Bucuresti, dar si pe gasirea unor formule de calcul al indicelui care sa reflecte in mod corect ponderea vanzarilor in anumite zone sau pe anumite tipuri de proprietati.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele 6 sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani. Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: