Costurile cu reforma sistemului de pensii vor fi de 0,2% din PIB in 2008
Data publicarii: 14-06-2008 | EconomieCosturile generate de reformarea sistemului de pensii ar putea duce la deteriorarea deficitului structural pana la 3,7% din PIB in 2008 si pana la 4,1% din PIB in 2009, arata previziunile Comisiei Europene, care a transmis, vineri, ca Romania trebuie sa ia masuri "urgente" de corectare a deficitului.
Cheltuielile luate in calcul de oficialii europeni in cadrul procesului de reforma a sistemului de pensii, pe cele trei piloane, care se refera la pensiile de stat, pensiile obligatorii administrate privat si pensiile facultative, sunt de 0,2% din PIB in acest an si de 0,3% din produsul intern brut in anul urmator.
Costurile respective vor fi supuse unei tot mai mari presiuni, atat ca efect al imbatranirii populatiei, cat si ca urmare a deciziei luate in iunie 2007 de guvern, de a dubla pensiile in perioada 2008-2009. In plus, bugetul de pensii va trebui sa absoarba pierderea de venituri asociata reducerii cu 1,5% a contributiilor la pensii in 2008, precum si costurile aferente introducerii pilonului II.
Din contributiile actuale pentru pensii, angajatorii vor trebui sa vireze 2% pe luna catre fondurile de pensii private in acest an, urmand ca pana in 2016 cota sa se mareasca la 6%, cu o crestere de 0,5% pe an, incepand de la 1 ianuarie al fiecarui an.
In recomandarea emisa, vineri, de CE, privind politica bugetara si financiara a Romaniei, se arata ca este nevoie de reforme suplimentare in sistemul de pensii. Comisia recomanda autoritatilor sa ia masuri active care sa duca la cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si, implicit, la marirea nivelului de productivitate. Oficialii europeni au subliniat ca trebuie accelerata reforma in invatamant pentru a raspunde mai bine cerintelor pietei muncii, iar agricultura de subzistenta trebuie sa devina o activitate durabila de ocupare a fortei de munca si de imbunatatire a mediului de afaceri.
In sectorul pensiilor, Romania a luat in ultimii ani o serie de masuri privind sustenabilitatea financiara pe termen lung a acestuia. Masurile se refera la implementarea pilonului III de pensii in 2007 si a pilonului II de pensii in 2008, cresterea treptata a varstei de pensionare standard, pana la 60 de ani pentru femei si pana la 65 de ani pentru barbati pana in 2014 , precum si marirea perioadei minime de contributie de la 10 la 15 ani, tot pana in 2014.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul