Reducerea contributiilor la asigurarile sociale, din iulie, va creste salariul mediu cu 26 de lei
Data publicarii: 14-06-2008 | EconomieReducerea contributiilor platite de angajat la asigurarile sociale cu 1,5%, de la 1 iulie 2008, va duce la o crestere a salariului mediu net cu 26 de lei, iar in cazul salariilor minime castigul va fi de 8 lei, dar unii analisti considera ca aceasta masura va alimenta si mai mult consumul.
De la 1 iulie 2008, angajatul va beneficia de scaderea contributiilor la asigurarile de sanatate cu 1% si a celor de somaj cu 0,5%. Astfel, incepand cu luna iulie, salariul mediu net va creste cu 26 de lei, urmand sa depaseasca valoarea de 1.300 de lei. Potrivit Institutului National de Statistica, in luna aprilie 2008, salariul mediu net a fost de 1.282 lei. Totodata, salariul minim net va creste, in medie, cu 8 lei.
Un angajat care are un salariu brut de 3.000 de lei va primi lunar cu 45 de lei mai mult decat in prezent, iar unul cu un salariu brut de 1.000 de lei va incasa in plus 15 lei.
Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca reducerea contributiilor sociale in actuala conjunctura economica din Romania reprezinta o masura "sinucigasa" a guvernului, pentru ca va stimula si mai mult consumul si va duce la cresterea deficitului bugetar. "Suntem in pragul unei crize. Poate izbucni peste o luna sau anul viitor. Va trebui sa strangem cureaua in 2009, pentru a acoperi gaurile produse in economie de aceste masuri populiste. Nu poti stimula cresterea consumului in conditiile in care acesta a ajuns sa reprezinte 93% din Produsul Inter Brut", a declarat Ilie Serbanescu.
Analistul economic crede ca romanii vor avea numai de pierdut de pe urma acestor reduceri si avertizeaza ca "in aceste conditii, sigur nu vom avea bani pentru pensii in 2009".
Economistul Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie de Aplicata, trage si el un semnal de alarma asupra pericolului cresterii deficitului bugetar peste valoarea prevazuta pentru acest an si nu exclude declansarea unei crize economice in Romania. "Aceasta masura vine intr-un moment foarte prost pentru economie, intrucat cheltuielile din bugetul de stat au crescut foarte rapid in comparatie cu veniturile colectate. Reducerea contributiilor va aduce mai multi bani in piata ceea ce va duce la cresterea cheltuielilor si la cresterea dezechilibrului economic. Avem foarte multe sanse sa intram in criza", a declarat Liviu Voinea.
In schimb, specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biris sustine ca reducerea contributiilor sociale va fi benefica pentru economie. "Este prea mica aceasta reducere pentru a avea drept efect cresterea inflatiei", a afirmat, pentru NewsIn, Biris. Analistul economic considera, insa, ca masura va avea mai mult un efect psihologic asupra populatiei, pentru ca "este o reducere prea mica pentru a se simti si in buzunarele angajatilor".
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a explicat ca reducerea contributiilor pentru angajat nu putea fi mai mare de 1,5% pentru ca ar fi dus la dezechilibre mari in bugetul de sanatate. Pacuraru sustine, la randul sau, ca masura care va intra in vigoare de la 1 iulie va avea mai mult "un efect psihologic", insa afirma ca daca ar fi crescut impozitele cu aceeasi valoare toata lumea ar fi criticat decizia adoptata de Executiv.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul