Taxa pe prostie. Cosmote stoarce bani frumosi prin sms-uri de la clientii creduli si avizi de castiguri usoare
Data publicarii: 01-07-2008 | DiverseCosmote a inceput recent o "campanie - concurs" in care trimiterea unui SMS, de catre un abonat, costa de 15 ori mai mult (1 euro/SMS) decat normal, concurs in care credulii sunt presati cu indemnuri pentru a cheltui tot mai multi bani, noteaza Gardianul. Premiile sunt ademenitoare, rata SMS-urilor primite foarte rapida, iar mesajele mai mult decat enervante.
Timp de 109 zile, cei care vor dori sa castige premiile puse in joc de Cosmote vor trebui sa suporte si valurile de SMS-uri venite de la companie, in cazul in care nu cunosc regulamentul campaniei. La un simplu calcul facut dupa o zi de primit mesaje, in care am fi ascultat de "sfaturile binevoitoare" ale organizatorului am fi cheltuit cel putin 7 euro/zi pentru acest concurs. Timp de 109 zile, costurile s-ar fi ridicat la peste 750 de euro.
Campania Promotionala a serviciului "Jocuri pentru tine" de la Cosmote reuseste cu gratie, timp de 109 zile, sa-si streseze clientii care au comis naivitatea de a trimite un SMS la numarul 1000. Premiiile promise sunt mai mult decat atractive, dar stresul SMS-urilor primite de-a lungul unei zile de la Cosmote parca te face sa regreti faptul ca ai apasat butonul de "send" pentru mesajul initial. Experimentul facut de unul din redactorii "Gardianul" nu a durat decat doua zile, in fiecare din aceste zile trimitand cate un SMS fara text la numarul de telefon 1000. Oficialii Cosmote au tinut sa precizeze ca "participantii sunt inscrisi automat in campanie, dupa trimiterea primului SMS la numarul 1000, iar acest lucru implica acceptul participantului de a primi mesaje cu continut promotional privind campania, precum si mesaje de informare privind participarea sa in campanie". De asemenea, participantii care nu mai doresc sa mai participe automat la campanie pot trimite in mod gratuit un mesaj scris fara text la numarul 1001.
Prima zi... jumatatea de ora si SMS-ul de la 1000
Primul mesaj a venit la orele 14.05, acesta anuntand ca deja 10 participanti au castigat cate 10.000 de ron. "Pentru cei 10.000 de azi, trimite 1 SMS fara text la 1000. Nu uita au mai ramas 14 BMW si 1 Casa! 1 euro/SMS", cam asa arata primul mesaj. Dupa acest SMS, redactorul a trimis mesajul privind acceptul de participare. La 15.56 ajunge cel de-al doilea mesaj, in care clientul este anuntat: "Cosmote iti ofera sansa vietii tale! Castiga o Casa, 14 BMW si 10.000 ron. Ai deja 10 puncte. Trimite-ti prenumele la 1000 si castigi alte 30 de puncte". La doar 10 minute distanta, la ora 16.06, ajunge si cel de-al treilea mesaj de la 1000. "Salut! 10.000 de ron te asteapta! Ai 10 puncte pentru tragerea la sorti de astazi. Te asteapta o surpriza! trimite un SMS la 1000 ca sa o primesti". Evident, mesajul costa tot 1 euro. Nici bine nu a apucat sa traga aer in piept, ca la nici 30 de secunde colegul nostru mai primeste un SMS de la Cosmote. "Pont. Te asteapta multe inainte! Surprize, bonus, multe premii! Incepem! Te asteapta o surpriza. Trimite SMS fara text la 1000 si o vei afla", era cel de-al patrulea mesaj primit pe telefon.
Penultimul SMS te anunta ca poti refuza «sansa castigului»
La orele 16.30 ajunge si cel de-al cincelea mesaj trimis obsesiv de catre Cosmote. "Nu te opri! Azi se vor castiga 10.000 ron! Mareste-ti sansele la tragerea la sorti de azi! Trimite acum SMS fara text la 1000". La mai bine de doua ore de la ultimul mesaj si de-abia in al saselea SMS, participantul la concurs este informat ca are optiunea de a refuza primirea acestor mesaje. Orele 18.56 ajunge cel de-al saselea SMS. "Fiecare mesaj pe care-l trimiti la 1000 iti aduce 10 puncte in tragerea la sorti si 10 credite de joc pentru www..........ro! SMS-urile pe care le primesti sunt gratuite. Daca nu doresti sa participi in Campanie si sa castigi premii, trimite gratuit SMS la 1001 sau apeleaza Relatii cu Clientii la 1234". Din marea lor marinimie, cei de la Cosmote te indruma cum sa ratezi ocazia unui castig fabulos, explicandu-ti cu subinteles ca este mai bine sa fi agasat in continuare. Ultimul mesaj care a venit in prima zi de la 1000 anunta sec faptul ca mai sunt 4 ore pana la terminarea zilei de concurs si inca se mai poate profita de aceasta oportunitate pentru a castiga suma pusa la bataie. "Mai sunt aproape 4 ore pentru a trimite un SMS fara text la 1000 si a-ti creste sansele de castigare a 10.000 ron! Nu-ti irosi sansa! Profita".
A doua zi, «1000» a fost mai linistit
In a doua zi, campania de agasare a inceput in forta cu 2 SMS-uri la un interval de 20 de secunde unul de celalalt. In primul, clientul era indemnat sa mai roage un prieten Cosmote care nu a intrat inca in promotie "sa trimita numarul tau de mobil in primul SMS la 1000 si ambele persoane vor primi 200 de puncte". Ca o reclama la produsele pentru potenta, apare fulgerator si cel de-al doilea SMS: "Acum poti! Fiecare SMS trimis iti aduce puncte bonus pana la 12.00 noaptea! Se poate intampla doar o data, prinde aceasta sansa! Trimite SMS la 1000 acum!". La jumatate de ora dupa ultimul mesaj, apare si un al treilea, care merge pe principiul "Nu dati banii pe prostii, luati petarde la copii!" Indemnul de a-ti mai incerca sansa contra cost (1 euro/SMS) te pregateste psihic pentru a castiga cei 10.000 de lei, premiul zilei. "Actioneaza! trimite un SMS fara text la 1000 si pregateste-te sa castigi cei 10.000 de ron de azi. Incearca!"
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Raport PwC: 73% dintre liderii de business spun că afacerea lor a fost afectată de criza sanitară, dar impactul nu a fost atât de sever pe cât anticipau
- Deloitte Legal: Amnistia fiscala 3.0 – noi facilitati acordate contribuabililor
- XTB: Saltul preturilor marfurilor are putea fi resimtit de consumatori in perioada urmatoare
- Studiu Deloitte: femeile cu functii de conducere din Romania sunt platite mai putin si promovate mai rar decat omologii lor de sex masculin
- Dinu Bumbăcea preia conducerea PwC România de la Ionuț Simion, începând cu 1 iulie 2021
- Studiu Deloitte: pandemia va accelera adoptarea telemedicinei, a castilor pentru realitate digitala si a solutiilor de tip cloud
- Studiu Deloitte: de la declansarea pandemiei, femeile care lucreaza resimt presiune mai mare
- Sondaj PwC: Mai mult de jumătate dintre angajați cred că puțini oameni vor mai avea un loc de muncă stabil pe termen lung, în viitor
- Amera Tower: prima clădire de birouri din România care devine Zero Waste
- ING Bank - rezultate 2020
- Analiza EY Romania: Inspectia fiscala colecteaza din ce in ce mai putin
- Studiu PwC România: Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 6% anul trecut, fiind totuși la un nivel ridicat
- Raport global PwC: Unul din cinci consumatori a făcut zilnic cumpărături online, magazinele fizice se reinventează
- Genesis Property: La un an de pandemie, aproape 55% dintre angajati lucreaza partial sau exclusiv de la birou.
- Efectele pandemiei: serviciile de poștă și curierat, la maxim istoric în 2020