FMI: Inflatia din zona euro se va tempera pe masura ce incetineste cresterea economica

Data publicarii: 05-08-2008 | Economie

Inflatia din zona euro ar putea sa se tempereze de la nivel record actual, pe masura ce cresterea economica incetineste, dar oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) trebuie sa ramana vigilenti deoarece riscurile de crestere a preturilor sunt ridicate, a aratat FMI, citat de Reuters.

Intr-o editie revizuita a raportului despre economia tarilor membre ale zonei euro, Fondul Monetar International (FMI) a mentinut estimarile sale privitoare la o crestere economica de 1,7% pentru 2008, respectiv 1,2% in 2009.

Cifrele mascheaza "o scadere a accelerarii in decursul lui 2008 si o reaccentuare a acesteia in 2009", potrivit FMI.

"In conditiile in care cresterea economica incetineste si preturile alimentelor si ale energiei se stabilizeaza, inflatia ar trebui sa se tempereze semnificativ fata de nivelurile actuale, desi riscurile sunt mari", potrivit unui comunicat al FMI, citat de Reuters.

Analistii FMI spun ca inflatia anuala ar trebui sa se tempereze pana sub 2% in 2009, de la nivelul record din iulie, de 4,1%. Banca Centrala Europeana tinteste o inflatie imediat sub 2%.

Conducerea FMI pare impartita in legatura cu decizia pe care ar trebui sa o ia BCE la sedinta de joi, unii dintre directori considerand ca dobanda cheie ar trebui mentinuta la nivelul de 4,25%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: