Societe Generale a afisat o scadere cu 63% a profitului net in trimestrul II, la 644 milioane euro

Data publicarii: 05-08-2008 | Finante-Banci

Societe Generale (SocGen), cea de-a doua banca franceza dupa valoarea de piata, a anuntat marti o scadere cu 63% a profitului net in al doilea trimestru, din cauza pierderilor inregistrate de diviziile bancare de investitii si corporative in urma crizei creditelor, relateaza Reuters.

Banca, aflata inca in umbra celui mai mare scandal de frauda, pentru care anchetele sunt in continua desfasurare, a anuntat ca profitul sau net a scazut la 644 milioane euro. In al doilea trimestru al anului trecut, banca inregistrase un profit net de 1,74 miliarde euro.

Cei 18 analisti chestionati de Reuters estimasera, in medie, un profit net de 518 milioane euro. Previziunile au variat semnificativ, unii expreti estimand o pierdere la nivel de grup, in timp ce altii au mizat pe un profit net de aproape 1 miliard euro.

Profitul operational brut a scazut cu 42%, la 1,627 miliarde euro, depasind estimarea medie, de 1,333 miliarde euro.

Societe Genrale este ultima banca mare din sirul celor care au afisat recent o scadere a profiturilor in urma crizei internationale a creditelor, unitatea bancara de investitii inregistrand o pierdere de 1,2 miliarde euro in cel de-al doilea trimestru.

Luni, HSBC, cea mai mare banca europeana, a afisat o scadere cu 28% a profitului inainte de impozitare aferent primei jumatati a anului, in timp ce bancile americane Merrill Lynch si Citigroup au afisat luna trecuta mari pierderi trimestriale.

SocGen a inregistrat profituri mai mari in cadrul diviziei bancare internationale de retail si in cadrul afacerilor de credite pentru consumatori, ce au ajutat la compensarea pierderilor bancii de investitii.

"Per ansamblu, consider ca este o performanta satisfacatoare, avand in vedere mediul economic", a declarat un analist din cadrul West LB, Christoph Bossmann.  

SocGen incearca, de asemenea, sa compenseze efectele scandalului de frauda. In ianuarie, banca a afisat o pierdere de 4,9 miliarde euro, cauzata de tranzactiile frauduloase efectuate de Jerome Kerviel, un trader al bancii.

Pierderile generate de frauda au constrans banca sa emita titluri in valoare de 5,5 miliarde euro si i-au determinat pe analisti sa considere ca banca este o posibila tinta de preluare, desi SocGen a sustinut constant ca urmareste sa ramana independenta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: