Comisia Europeana vrea ca masinile sa comunice intre ele pe drumurile din UE

Data publicarii: 05-08-2008 | Auto

Vehiculele care circula pe drumurile UE ar trebui sa poata comunica intre ele pentru a obtine informatii cu privire la eventualele blocaje din trafic sau pentru a evita accidentele, potrivit Comisiei Europene, relateaza AFP.

"In aceasta dimineata (marti - n.r.), Comisia Europeana (CE) a decis ca masinile ar trebui sa poata comunica intre ele", a anuntat purtatorul de cuvant pentru telecomunicatii, Martin Selmayr. Concret, CE vrea sa rezerve pe intreg teritoriul UE o banda de frecventa unica pentru comunicatiile intre vehicule.

CE lasa totusi in seama industriei de automobile si telecomunicatiilor sarcina de a dezvolta aceste sisteme care sa permita "comunicatii interactive" intre vehicule si intre vehicule si operatorii retelelor rutiere.

Un exemplu concret citat de Comisie este cel al unei masini care depisteaza o zona alunecoasa pe o sosea. Prin sistemul de comunicatie pe care Bruxelles-ul ar dori sa-l dezvolte, respectiva masina le va informa pe celelalte masini din apropiere despre situatie, fapt ce ar putea duce la evitarea accidentelor. Acelasi sistem ar putea fi folosit pentru semnalizarea ambuteiajelor, lucrarilor din carosabil sau devierilor de trafic.

Acest lucru ar permite reducerea celor aproximativ 7.500 de kilometri de cozi care se formeaza zilnic pe soselele din UE, dar si la reducerea numarului europenilor care mor in accidente de masina (43.000 in 2007).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: