KPMG: Angajatii cu 3 ani vechime, cel mai usor de furat de catre concurenta

Data publicarii: 12-08-2008 | HR/Cariere

Pastrarea angajatilor care se apropie de trei ani vechime in aceeasi companie este una dintre cele mai dificile misiuni ale firmelor de pe piata locala, acestia fiind cel mai vulnerabili la ofertele concurentei, se arata intr-o analiza a firmei de consultanta si audit KPMG Romania, citata de Business Standard.

"Dupa trei ani de activitate in aceeasi firma, angajatii devin foarte atragatori pentru concurenta si pentru agentiile de recrutare, iar pastrarea unui angajat in aceasta etapa este extrem de dificila", spune Laurent Gontard, advisor Human Capital in cadrul KPMG Romania. Potrivit acestuia, cei care pleaca dupa aproximativ trei ani fac acest pas deoarece simt ca au incercat sa faca schimbari, dar au fost impiedicati si stagneaza in cariera profesionala. Este, de obicei, momentul in care angajatul simte ca a venit momentul pentru o schimbare, iar strategia de retentie a companiilor ar trebui sa se concentreze in acest moment pe incurajarea sentimentului de apartenenta si a spiritului de echipa, iar angajatul trebuie sa simta ca pozitia lui este "personalizata".

"Pastrarea angajatilor a devenit o problema acuta in Romania in urma dezvoltarii economice puternice din ultimii ani. Sectorul bancar s-a confruntat, in mod special, cu un rulaj mare de personal", arata Gontard. Multe dintre banci, spune oficialul KPMG, au cazut victima in ultimii ani recrutarii agresive de personal din partea concurentei sau a agentiilor de recrutare. Acest fapt este absolut normal in conditiile in care numarul de sucursale bancare a crescut cu 60%, in ultimii trei ani, in timp ce numarul angajatilor a avansat cu doar 25%.

"Este adevarat ca, in Romania, perioada de trei ani reprezinta un fel de prag psihologic de schimbare in cariera. In Europa de Vest, acest prag intervine mai tarziu, cam dupa patru-cinci ani", spune si Dana Patrichi, managing partner al Alexander Hughes Romania, unul dintre principalii jucatori de pe piata locala de Executive Search (recrutare de top si middle management). Conform acesteia, disponibilitatea unui candidat de a se intalni cu firma de headhunting este mai mare cu cat vechimea intr-o aceeasi firma sau pozitie este mai mare. Elementul vechime este relativ important in decizia firmei de a contacta un candidat, spune directorul Alexander Hughes, insa ceea ce conteaza in primul rand este nivelul de competenta al celui vizat - el poate fi nemultumit de conditiile actuale ale jobului si mult mai devreme.

Motivele pentru care angajatii isi parasesc organizatia depind foarte adesea de vechimea in firma respectiva, arata analiza KPMG. Astfel, daca o persoana pleaca din firma in primele trei luni, aceasta se datoreaza, de obicei, faptului ca persoana respectiva descopera ca realitatea din companie este foarte diferita de asteptari.

"Programul de lucru s-ar putea sa fie mult mai lung decat a fost lasat angajatul sa creada, sau facilitatile promise nu au fost asigurate", explica Gontard. Motivatia uzuala a celor care pleaca din firma intre trei si sase luni de la angajare este aceea ca nu se simt suficient apreciati. Dupa sase luni de activitate, cand angajatii sunt deja mult mai productivi, iar plecarea poate avea efecte si mai serioase asupra activitatii.

"S-ar putea ca angajatul sa simta ca managementul nu ii acorda suficienta libertate pentru a-si asuma responsabilitati sau sa isi dezvolte rolul", spune consultantul KPMG.

Business Standard