Bursa de la Bucuresti, sau cum sa pierzi 2,2 miliarde de euro in 60 de secunde
Data publicarii: Astazi, 11-10-2008 | BursaBursa locala a pierdut vineri, intr-un singur minut, 2,2 miliarde de euro, panica investitorilor si dorinta lor de a renunta la actiunile pe care le detin ducand cele mai importante titluri la plafonul maxim de depreciere, de 15%. Atingerea plafonului maxim echivaleaza cu scoaterea respectivului titlu de la tranzactionare. Ora 16:30 va ramane in istoria BVB ca momentul in care, intr-un singur minut, bursa a pierdut 2,2 miliarde de euro.
Pierderea vine la doar doua zile dupa "miercurea neagra" a bursei locale, cand la numai o ora dupa deschiderea sedintei, BVB a trebuit sa traga obloanele din cauza scaderii foarte mari a principalilor indici.
Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a hotarat vineri dimineata ca perioada de predeschidere, in care se emit ordinele de vanzare si de cumparare de catre investitori, sa fie prelungita pana la finalul sedintei.
Lipsa tranzactiilor propriu-zise nu a diminuat cu nimic panica investitorilor, care au tras in jos cotatiile celor mai importante actiuni listate la valori apropiate de 15%. Astfel, actiunile Petrom au pierdut 14,96%, actiunile Rompetrol Rafinare au picat cu 14,71% iar titlurile Transgaz au cazut si ele cu 14,59%.
Indicele general al bursei, BET-C, care monitorizeaza evolutia tuturor actiunilor listate, a pierdut 8,88%, capitalizarea bursei ajungand la 16,3 miliarde de euro, fata de 18,54 la finele sedintei de tranzactionare de joi. In ultimele 30 de zile BVB a pierdut peste 12,5 miliarde de euro.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări