Inflatia din Marea Britanie a atins cel mai inalt nivel din ultimii 16 ani, in septembrie

Data publicarii: 14-10-2008 | International

Inflatia Marii Britanii s-a accentuat in septembrie la 5,2%, cel mai ridicat nivel al ultimilor 16 ani, in concordanta cu estimarile bancii centrale, Bank of England, care nu va opri insa viitoarele reduceri ale dobanzii de politica monetara, informeaza Reuters.

Biroul de statistica al Marii Britanii a anuntat marti ca pretul ridicat al utilitatilor a dus la scumpirea preturilor de consum cu 5,2%, in termeni anuali, comparativ cu nivelul de 4,7% din august.

Dupa reducerea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale saptamana trecuta, la 4,5%, oficialii bancii centrale au anticipat o posibila accelerare a inflatiei peste 5%, cauzata de turbulentele de pe piete financiare.

Mai multi analisti preconizeaza reduceri succesive ale dobanzii cheie in lunile urmatoare, pentru a evita o recesiune economica accentuata, iar oficialii bancii centrale considera ca perspectivele economice s-au deteriorat in decursul ultimii luni.

"Credeam ca acesta este nivelul maxim al inflatiei, iar scaderea preturilor energiei ar trebui sa duca la temperarea puternica a inflatiei in 2009", a spus un economistul companiei Investec, David Page.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: