Leul atinge minimul ultimilor 4 ani si 2 luni, de 3,9964 lei/euro
Data publicarii: 30-12-2008 | Finante-BanciCursul de referinta afisat de BNR a atins maximul ultimilor 4 ani si 2 luni, de 3,9964 lei/euro, dupa deprecierea cu 3 bani a leului fata de sedinta precedenta, care a determinat banca centrala sa ceara cotatii bancilor comerciale, fara a realiza insa tranzactii.
Leul nu a mai atins un nivel atat de scazut in raport cu euro din 12 noiembrie 2004, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 40259 lei/euro.
Miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntase un curs de referinta de 3,9649 lei/euro .
"Leul a spart pragul de 4 lei/euro de doua ori in prima parte a zilei, iar deprecierea monedei nationale a tras in jos si restul monedelor din regiune", a spus un dealer din piata.
Leul a inceput sedinta la 3,9650 lei/euro, insa a pierdut rapid teren in fata euro pana la un curs maxim de 4,0400 lei/euro. La 13:40, bancile cumparau un euro cu 4,0350 lei si il vindeau cu 4,0450 lei.
In regiune, monedele emergente s-au depreciat, dupa o scurta intarire in debutul sedintei. Astfel, zlotul s-a apreciat initial de la 4,12 la 4,08 unitati/euro, pentru a pierde apoi teren pana peste 4,2 unitati/euro, in timp ce forintul, dupa o apreciere de la 267,5 la 264 unitati/euro, a revenit la cotatiile din deschidere.
BNR a testat, luni, piata valutara, in jurul orei 13:00, pentru "a proba realitatea cotatiilor", a explicat acelasi dealer.
"Probabil au verificat cotatiile, insa volumele de tranzactionare la acest nivel sunt in continuare extrem de reduse", a spus un alt dealer din piata pentru NewsIn.
Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat luni de BNR arata o apreciere a leului cu peste 4 bani (1,52%), pana la 2,7923 lei/dolar, de la 2,8353 lei/dolar, cat era miercuri.
Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat de la 1,4062 la 1,4361 unitati/euro. La 13:40, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4350 dolari.
Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 13,97% pe an, sub cel din sedinta anterioara, de 14% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 15,16%, de la 15,28% pe an, cat era miercuri.
Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la nivelul de 12-16% pe an, peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an si peste dobanda perceputa de BNR la facilitatea de credit (lombard), de 14,25% pe an.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza