Leul atinge minimul ultimilor 4 ani si 2 luni, de 3,9964 lei/euro
Data publicarii: 30-12-2008 | Finante-BanciCursul de referinta afisat de BNR a atins maximul ultimilor 4 ani si 2 luni, de 3,9964 lei/euro, dupa deprecierea cu 3 bani a leului fata de sedinta precedenta, care a determinat banca centrala sa ceara cotatii bancilor comerciale, fara a realiza insa tranzactii.
Leul nu a mai atins un nivel atat de scazut in raport cu euro din 12 noiembrie 2004, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 40259 lei/euro.
Miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntase un curs de referinta de 3,9649 lei/euro .
"Leul a spart pragul de 4 lei/euro de doua ori in prima parte a zilei, iar deprecierea monedei nationale a tras in jos si restul monedelor din regiune", a spus un dealer din piata.
Leul a inceput sedinta la 3,9650 lei/euro, insa a pierdut rapid teren in fata euro pana la un curs maxim de 4,0400 lei/euro. La 13:40, bancile cumparau un euro cu 4,0350 lei si il vindeau cu 4,0450 lei.
In regiune, monedele emergente s-au depreciat, dupa o scurta intarire in debutul sedintei. Astfel, zlotul s-a apreciat initial de la 4,12 la 4,08 unitati/euro, pentru a pierde apoi teren pana peste 4,2 unitati/euro, in timp ce forintul, dupa o apreciere de la 267,5 la 264 unitati/euro, a revenit la cotatiile din deschidere.
BNR a testat, luni, piata valutara, in jurul orei 13:00, pentru "a proba realitatea cotatiilor", a explicat acelasi dealer.
"Probabil au verificat cotatiile, insa volumele de tranzactionare la acest nivel sunt in continuare extrem de reduse", a spus un alt dealer din piata pentru NewsIn.
Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat luni de BNR arata o apreciere a leului cu peste 4 bani (1,52%), pana la 2,7923 lei/dolar, de la 2,8353 lei/dolar, cat era miercuri.
Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat de la 1,4062 la 1,4361 unitati/euro. La 13:40, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4350 dolari.
Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 13,97% pe an, sub cel din sedinta anterioara, de 14% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 15,16%, de la 15,28% pe an, cat era miercuri.
Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la nivelul de 12-16% pe an, peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an si peste dobanda perceputa de BNR la facilitatea de credit (lombard), de 14,25% pe an.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: Economia circulara poate diminua cu aproape o treime consumul de resurse si materii prime la nivel global, fara a afecta oferta si calitatea bunurilor si a serviciilor
- Punct de vedere EY România - Corina Mîndoiu și Cătălina Butan: Marile averi sub lupa fiscului – ce impact vor avea noile reguli?
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din Romania si din regiune se asteapta la restrangerea activitatii in acest an, dar jumatate din ele estimeaza o crestere a randamentelor
- Noul centru de cercetare-dezvoltare Continental din Timișoara prevăzut cu echipamente Schneider Electric
- NN Investment Partners își schimbă denumirea în Goldman Sachs Asset Management
- Studiu Deloitte: asiguratorii au provocari legate de crestere si de profitabilitate in 2023, dar si oportunitati generate de asigurarea riscurilor cibernetice, tranzitia catre energia verde si noile standarde de raportare
- Cushman & Wakefield Echinox: Portofoliul de clădiri administrate s-a triplat în ultimii 5 ani; potențialul de creștere rămâne ridicat pe fondul dezvoltării pieței imobiliare
- Studiu Deloitte Legal: companiile din Romania se asteapta la cresterea numarului de insolvente si de litigii legate de siguranta datelor cu caracter personal si de protectia consumatorilor
- Sondaj Storia.ro - Ce parere au agentii si consumatorii despre Legea Agentului Imobiliar
- Opinie Deloitte: UE a adoptat DORA, un fel de GDPR al siguranței cibernetice pentru organizațiile din sectorul financiar. Ce presupune noul cadru de reglementare pentru echipele de management?
- BCR: Dezvoltare digitala a portofoliului investitional prin George
- Raportul Anual 2021 Revolut: Primul an pe profit, EBITDA ajustata de 100 milioane GBP si profit net de 26,3 milioane GBP
- Index salarial: Cât câștigă cei care lucrează în sectorul de service & reparații
- Grupul Banca Transilvania: 1.000 de finantari in 4 luni, prin BT Mic
- Activ Property Services a implinit 30 de ani de existență,și așteaptă venituri de 1,5 milioane Euro în 2023