Bugetul pe 2009 prevede blocarea contributiei la pensiile obligatorii la 2% din salariu
Data publicarii: 02-02-2009 | EconomieProiectul de buget pe 2009 trimis sambata partenerilor sociali prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.
Guvernul si-a insusit, astfel, propunerea sindicatelor, care doreau sustinerea bugetului public de pensii.
Potrivit legislatiei actuale, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii creste anual cu 0,5%, pana ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.
Contributia virata catre fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) urma sa creasca de la 2% la 2,5% din venitul brut al participantilor la sistem incepand cu martie 2009, cand se colecteaza contributiile aferente lunii ianuarie 2009.
"In cota de contributie individuala de asigurari sociale (...) este inclusa si cota de 2% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", se spune in proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2009, transmis sambata sindicatelor si patronatelor.
Guvernul va discuta luni cu partenerii sociali acest proiect, premierul Emil Boc precizand zilele trecute ca ar mai putea avea loc unele modificari.
Vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat saptamana trecuta ca sindicalistii au facut aceasta propunere pentru a nu pune in pericol plata pensiilor actualilor pensionari, prin cresterea cu 0,5% a contributiei la fondurile de pensii private.
Potrivit unei simulari facute de ING Fond de Pensii, la solicitarea NewsIn, un tanar cu salariu mediu ar putea avea mai putin cu aproximativ 2.000 lei la varsta pensionarii, in cazul in care contributia virata catre fondurile de pensii private obligatorii va fi inghetata la 2% in acest an.
Simularea a fost facuta avand in vedere un randament investitional net anual de 6%, inferior randamentului mediu anualizat realizat in 2008 de fondurile de pensii.
Administratorii ameninta cu o riposta dura in cazul inghetarii contributiei la 2%
Asociatia administratorilor de fonduri de pensii private sustine ca inghetarea la 2% a contributiei pe pilonul II, prevazuta in proiectul de buget, ar taia peste 80 milioane euro din banii participantilor si avertizeaza ca va protesta la autoritatile romane si ca va riposta dur pe plan international
Proiectul de buget pe 2009 trimis sambata partenerilor sociali prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.
Guvernul si-a insusit, astfel, propunerea sindicatelor, care doreau sustinerea bugetului public de pensii.
Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii creste anual cu 0,5%, pana ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.
"Blocarea contributiei in 2009 la nivelul de 2%, cand legea prevede 2,5%, este un atentat la dreptul de proprietate pentru cei peste 4 milioane de romani care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) si care si-au pus speranta in acest sistem pentru a-si asigura o pensie decenta", a declarat presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Crinu Andanut, intr-un comunicat transmis duminica.
El a explicat ca participantii vor pierde in total peste 80 de milioane de euro din banii de pensie in acest an, "bani care azi vor fi irositi cu masuri populiste", daca aceasta decizie politica va fi luata de catre actualul Guvern.
"Cei mai vehementi ar trebui sa fie acum cei peste 4 milioane de tineri, carora prin aceasta masura li se baga efectiv mana in buzunare", a mai spus presedintele APAPR.
O astfel de decizie inseamna "un atentat la un drept castigat de proprietate" asupra acestor contributii, potrivit APAPR.
"Masura amaneteaza viitorul actualei generatii de salariati, sacrificand interesele a peste 4 milioane de romani pe altarul unor interese politice de moment, incercand sa acopere grave erori in administrarea banului public facute pana astazi de catre clasa politica", a adaugat presedintele APAPR.
Masura de inghetare a contributiilor pe 2009 ataca direct dreptul tinerilor de azi de a avea o pensie decenta maine, se mai arata in comunicat.
Riposta dura pe plan international
APAPR a precizat ca va trimite luni scrisori oficiale de protest impotriva acestei masuri catre toti oficialii guvernamentali responsabili, se arata in comunicat.
Intrucat propunerea de inghetare a contributiilor afecteaza interesele administratorilor, Asociatia anunta masuri de protest pe plan international cu privire la aceasta masura.
"APAPR va riposta dur, pe plan international, la o eventuala decizie de inghetare a contributiei la 2% anul acesta. Masura afecteaza planurile de afaceri ale unor mari companii financiare internationale, care au investit peste jumatate de miliard de euro in Romania in ultimii doi ani numai pentru sistemul de pensii private obligatorii", a mentionat Andanut.
Asociatia arata ca instabilitatea si lipsa de predictibilitate a sistemului legislativ romanesc va aduce din nou grave prejudicii de imagine Romaniei si ar putea avea ca efect alungarea potentialilor investitori internationali pe termen lung.
"Oare sindicatele sau decidentii politici i-au intrebat pe tinerii din Romania daca vor sa-si sacrifice viitorul si sa participe la aceasta cheta nationala pentru a finanta risipa si a acoperi gaurile din buget?", a adaugat Andanut.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial