Institutiile de presa finantate de la buget vor primi peste 100 de milioane de euro, in 2009
Data publicarii: 02-02-2009 | EconomieInstitutiile de presa finantate de la buget, Agerpres, Societatea romana de televiziune si radiodifuziunea, au prevazute anul acesta cheltuieli totale de peste 100 milioane de euro, potrivit proiectului de buget trimis sambata partenerilor sociali.
Cel mai mult va primi radiodifuziunea, 50,7 milioane de euro (202,6 milioane lei), urmata de televiziunea nationala, cu 46 de milioane de euro (183,9 milioane de lei). Agentia de presa Agerpres ar putea primi 4,9 milioane euro (19,5 milioane de lei)pentru acest an.
Atat Radiodifuziunea, cat si televiziunea nationala vor folosi, din sumele alocate, cate doua milioane de euro pentru investitii.
Sumele alocate pentru Agerpres sunt mai mici decat cele cuprinse in proiectul de buget pe 2009 al fostului guvern. Astfel, Agerpres avea alocata suma de 20,4 milioane lei, fata de cele 19,5 milioane lei cuprinse in proiectul de buget al Guvernului Boc.
Sumele ce vor fi primite de radiodifuziunea nationala in 2009, de 202,6 milioane de lei, sunt mai mari decat cele propuse de fostul guvern, adica de 171,5 milioane lei. Diferenta insa nu este la fel de mare in ceea ce priveste bugetul alocat televiziunii nationale, care, potrivit fostului guvern, ar fi primit 180,8 milioane de lei, fata de 183,9 milioane de lei, cat prevede proiectul actualului guvern.
Proiectul de buget trimis de Finante patronatelor si sindicatelor, obtinut de NewsIn, prevede cheltuieli totale din bugetul consolidat de 205,52 miliarde lei (51,4 miliarde euro), echivalent cu 35,5% din produsul intern brut (PIB).
Nivelul este usor peste cel indicat joi de ministrul Gheorghe Pogea, care preciza ca veniturile din resurse interne, luate in considerare la fundamentarea bugetului, reprezinta 31,63% din PIB, fondurile de preaderare reprezinta 0,79%, cele de postaderare sunt de 0,88%, la care se adauga deficitul bugetar de 2% din PIB. "Acestea conduc la total resurse de 35,3% din PIB, adica 51,16 miliarde de euro", a spus el.
Din resursele bugetare totale, 48,05 miliarde lei (12 miliarde euro) sunt alocate pentru bugetele locale, 39,96 miliarde lei (10 miliarde euro) pentru bugetul de asigurari sociale, 1,62 miliarde lei vor fi cheltuieli din bugetul de somaj, 15,996 miliarde lei pentru Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), 13,13 miliarde lei reprezinta autofinantare, iar 5,5 miliarde lei sunt cheltuieli pentru alte bugete.
Defalcat, bugetul de stat prevede cheltuieli de 94,5 miliarde lei si venituri de 75,68 miliarde lei, deficitul urmand sa fie de 18,82 miliarde lei (3,25% din PIB). Cu tot cu fonduri europene si venituri proprii, cheltuielile bugetului de stat insumeaza 107,78 miliarde lei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice