Foamea de bani a ministrului Pogea umfla impozitul pe case de 6 ori

Data publicarii: 11-02-2009 | Finante-Banci

Disperat sa carpeasca bugetul, Guvernul actualizeaza valorile impozabile ale caselor si terenurilor, nemodificate din 2002. Valorile locuintelor au crescut de atunci de pana la sase ori, cu atat cresc si impozitele.

Impozitul anual pe case ar putea creste de cinci sau sase ori anul acesta, pentru ca Ministerul Finantelor vrea sa actualizeze valoarea impozabila a cladirilor, ramasa neschimbata de sapte ani. Potrivit Raportului privind situatia macroeconomica pentru anul 2009, Finantele vor sa obtina venituri suplimentare de aproape 800 de milioane de lei (0,14% din PIB) din "majorarea veniturilor bugetelor locale prin actualizarea bazelor impozabile".
 
Intrebati ce inseamna aceasta majorare, reprezentantii Finantelor au raspuns ca este vorba despre actualizarea valorii impozabile a imobilelor. "Referitor la majorarea veniturilor bugetelor locale prin actualizarea bazelor impozabile, prevazuta in Raport, se face referire la actualizarea valorii impozabile a cladirilor si terenurilor.

De mentionat ca ultima actualizare a valorii impozabile s-a facut in anul 2002", a raspuns Biroul de presa al ministerului. Surse din institutie ne-au explicat ca impozitul nu se aplica retroactiv, asa ca persoanele care au achitat deja impozitul pe 2009 pot sta linistite, nu li se va cere nici un ban in plus. Suma pe care statul se asteapta s-o ia in acest an din aceasta majorare este mica in comparatie cu poten-tialul de incasare, intrucat multi contribuabili au platit deja acest tip de impozit.
 
Cel mai probabil, la stabilirea noilor valori impozabile va fi folosit Ghidul privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare 2009, comunicat, potrivit Codului fiscal, tuturor birourilor notariale. Inca nu se cunoaste momentul aplicarii noilor valori de impozitare, dar acest lucru se va face prin modificarea Codului fiscal. Ultimele estimari ale autoritatilor dau 31 martie drept termen de modificare a Codului.
 
Potrivit statisticilor, din 2002 si pana in prezent, valoarea de piata a caselor si a terenurilor a crescut de cinci-sase ori. In acest moment valoarea impozabila a unui metru patrat construit si utilat este de 700 de lei, atat cat valora acum sase ani. La aceasta valoare, populatia plateste o cota de impozit de 0,1%.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: