Pilon II: Fondurile de pensii au obtinut un randament de 9% in primele noua luni de functionare
Data publicarii: 01-03-2009 | Finante-BanciFondurile de pensii private obligatorii (pilon II) au obtinut un randament mediu de 8,9% in primele noua luni de functionare, care corespunde unui randament anualizat de 11,9%, potrivit calculelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
La 20 februarie 2008, cele 14 fonduri de pe piata aveau active nete de 1,073 miliarde de lei (250,8 milioane de euro).
"Datorita prudentei si conjuncturilor economice si financiare, Romania este singura tara din Europa si una dintre putinele din lume in care fondurile de pensii de pilon II sunt pe plus in ultimul an. In primele noua luni de functionare, fondurile au o performanta medie de aproape 9%, adica aproape 12% anualizat", a declarat presedintele APAPR, Crinu Andanut, intr-un comunicat transmis duminica.
Performanta investitionala a fondurilor a fost calculata ca randament mediu ponderat (cu activele nete) in perioada 20 mai 2008 - 20 februarie 2009, care reprezinta primele noua luni de functionare a fondurilor, se arata in comunicat.
Andanut a precizat ca fondurile au adoptat pana acum o strategie investitionala conservatoare, instrumentele financiare cu venit fix aducand randamente atractive in aceste conditii dificile de pe pietele financiare.
In acelasi timp, seful APAPR a explicat ca actiunile si alte instrumente cu venit variabil - care pe termen lung sunt mai performante si adauga valoare portofoliilor investitionale - inca aduc pierderi investitorilor.
"Obiectivul principal al industriei de pensii private este sa obtina acest gen de performante corecte pe termen lung, in conditii de risc investitional cat mai redus, in beneficiul participantilor", a completat el.
Cu un rezultat anualizat de 11,9%, fondurile de pe pilon II au depasit nu doar inflatia - a carei valoare anualizata a oscilat in ultima vreme intre 6% si 7% -, ci chiar dobanzile la depozitele bancare, aflate in aceasta perioada la un apogeu pentru ultimii sapte ani, se mai arata in comunicat.
In 2008, bancile au remunerat depozitele in lei aflate in sold cu o dobanda medie de 9% (medie anualizata), iar depozitele noi cu 11,6% (medie anualizata), potrivit datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru depozitele persoanelor fizice.
APAPR are in prezent 21 de membri, cu peste 99,2% dintre cei 4,6 milioane de participanti la pilonul II de pensii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online