Tehnologia informatiilor si comunicatiile se dezvolta intr-un ritm rapid in Romania
Data publicarii: 02-03-2009 | IT&CRomania se numara printre tarile cele mai dinamice in ceea ce priveste cresterea indicelui dezvoltarii tehnologiei informatiilor si comunicatiilor, potrivit unui studiu efectuat intre 2002 si 2007 in 154 de state si publicat de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT).
Mai mult de un locuitor din cinci navigheaza pe internet, iar abonamentele la telefonia mobila au depasit pragul de patru miliarde la sfarsitul anului 2008, potrivit datelor agentiei afiliate la ONU, transmite AFP.
Raportul arata ca toate tarile (cu exceptia uneia) si-au imbunatatit nivelul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor (TIC) in ultimii cinci ani, dar unele intr-o masura mult mai mare decat celelalte. Europa de Est nu numai ca are un ritm relativ mare de crestere economica, dar cunoaste si una dintre cele mai mari cresteri ale indicelui de dezvoltare a tehnologiei informatiilor si comunicatiilor si de aceea poate fi considerata ca cea mai dinamica regiune in materie de dezvoltare a tehnologiei informatiilor si comunicatii in perioada 2002-2007. Printre tarile care se situeaza in fruntea acestui proces sunt Romania si statele baltice, arata raportul UIT.
Tarile din nordul Europei si Coreea de Sud au inregistrat cea mai rapida dezvoltare in domeniul telecomunicatiilor si internetului din lume. Suedia s-a clasat pe primul loc dupa indexul de dezvoltare al acestui domeniu (TIC), urmata de Coreea de Sud, Danemarca, Olanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg si Elvetia.
Si alte economii si-au imbunatatit semnificativ nivelul TIC, intre care Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Irlanda, Macao, Japonia, Italia si Franta.
Chiar daca tehnologia informatiei si comunicatiile s-au dezvoltat in cele 154 de tari cuprinse in raport - cu exceptia Myanmarului - fenomenul ramane cu precadere apanajul tarilor bogate, subliniaza totusi studiul.
Primele 20 de tari clasate provin din tari ale Europei, Americii de Nord si Asiei. Statele Unite au coborat de pe pozitia a 11-a pe locul 17, in pofida pretului scazut al serviciilor, in special pentru internetul de mare viteza, in timp ce Franta a avansat pana la locul 23, dupa ce anul trecut s-a clasat pe pozitia a 25-a, se mai arata in raport.
Potrivit documentului, telefonia fixa, cea mobila si internetul de mare viteza raman scumpe in tarile in curs de dezvoltare, in anumite cazuri chiar "prohibitive" sau cantonate in lumea afacerilor. In pofida unui acces limitat la infrastructura, tarile emergente sunt cei mai importanti utilizatori de telefonie mobila.
Circa 4,1 miliarde de abonamente la telefonia mobila au fost inregistrate pe nivel global la finalul lui 2008, din care doua treimi in tarile emergente, fata de 1,3 miliarde de abonamente la telefonia fixa.
Indexul TIC este bazat pe 11 criterii intre care se numara disponibilitatea tehnologiilor de informare si comunicare, numarul de gospodarii echipate cu un calculator sau numarul de utilizator de internet.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial