Seful Erste i-a trimis o scrisoare lui Isarescu, in care garanteaza finantarea in continuare a BCR

Data publicarii: 03-03-2009 | Finante-Banci

Directorul executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, i-a trimis o scrisoare guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, in care ii garanteaza reinnoirea liniilor de finantare pe termen scurt si mediu acordate BCR de catre banca-mama, au declarat surse din piata financiara.

"Treichl i-a trimis recent lui Isarescu o scrisoare, in care ii garanta rostogolirea finantarilor acordate BCR de catre Erste. Nici nu este de mirare, avand in vedere ponderea foarte importanta a BCR in afacerile grupului", au precizat sursele.

Oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au confirmat informatia.

BCR, lider al pietei bancare din Romania, a obtinut anul trecut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 2,03 miliarde lei (541 milioane euro) in 2008, in crestere cu aproape 120% fata de anul precedent.

Excluzand veniturile exceptionale rezultate din vanzarea participatiilor minoritare ale BCR in compania romaneasca de asigurari Asiban si in Banca Italo-Romena, precum si pe cele provenite din vanzarea activitatii de asigurari a BCR, care au totalizat dupa impozitare 745,9 milioane lei (192,6 milioane euro), profitul net al BCR dupa impozitare a avansat cu 39%, pana la 1,29 miliarde lei (348,8 milioane euro), fata de profitul net dupa impozitare inregistrat in 2007.

Treichl a declarat recent ca Erste Group si BCR "isi vor respecta obligatiile si responsabilitatea de a finanta economia romaneasca".

"Nu avem nevoie si nici nu solicitam injectii de capital sau fonduri din partea statului roman. BCR este o banca solida si bine capitalizata, iar Erste va continua sa-i furnizeze capital si finantare", a precizat seful Erste.

Duminica, presedintele Traian Basescu a declarat ca unele dintre bancile straine cu afaceri in Romania i-au transmis scrisori, spunand ca nu vor intrerupe finantarea.

"Acum cateva saptamani am ridicat public aceasta problema si o parte din banci mi-au transmis scrisori mie si guvernatorului BNR, spunand ca nu vor intrerupe finantarea", a spus seful statului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: