BNR a introdus dobanzile la injectiile de lichiditate in formula de calcul a dobanzii de referinta

Data publicarii: 03-03-2009 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a introdus, din februarie, in formula de calcul a dobanzii de referinta si dobanzile inregistrate cu operatiunile de injectii de lichiditate, ca urmare a schimbarii pozitiei bancii centrale din debitor in creditor, a anuntat institutia intr-un comunicat.

Incepand cu anul 2002, BNR calculeaza si publica lunar dobanda de referinta, indicator ce poate fi utilizat ca reper in acte normative. Acest indicator este calculat ca o medie aritmetica, ponderata cu volumul tranzactiilor, a ratelor dobanzilor aferente operatiunilor de piata efectuate de BNR in luna anterioara.

"Avand in vedere faptul ca in perioada octombrie 2008-ianuarie 2009, BNR a trecut gradual din pozitia de debitor in cea de creditor fata de sistemul bancar, precum si cresterea volumului operatiunilor de tip repo (injectii de lichiditate), consiliul de administratie al BNR a hotarat adaptarea formulei de calcul a dobanzii de referinta la noua situatie, respectiv pozitia de creditor a BNR fata de sitemul bancar, incepand cu luna februarie 2009. In consecinta, s-a hotarat adaugarea operatiunilor de tip repo la celelalte operatiuni de piata ale BNR care erau luate in considerare anterior in formula de calcul (atragerea de depozite si operatiuni reverse repo)", se arata in comunicatul publicat de BNR.

In prezent, formula de calcul a ratei dobanzii de referinta a BNR este definita ca medie aritmetica, ponderata cu volumul tranzactiilor, a ratelor dobanzilor depozitelor atrase, operatiunilor reverse repo si operatiunilor repo din luna anterioara celei pentru care se face anuntul.

Potrivit noii formule de calcul, pentru luna martie 2009, nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR este de 10,14% pe an.

Rata dobanzii de referinta, astfel calculata si publicata lunar este o dobanda de piata si nu trebuie confundata cu rata dobanzii de politica monetara, mai atrag atentia reprezentantii BNR.

In conformitate cu prevederile legale in vigoare, in cadrul sedintelor dedicate deciziilor de politica monetara, consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei stabileste dobanda de politica monetara.

NewsIn