Raiffeisen estimeaza ca leul va fi cotat in apropiere de 4,10 lei/euro la finalul acestui an

Data publicarii: 03-03-2009 | Economie

Leul se va tranzactiona intr-un interval ingust pe termen scurt si va fi cotat in jur de 4,30 lei/euro la finalul lui martie, urmand ca ulterior sa se aprecieze pana la 4,10 lei/euro la sfarsitul acestui an, estimeaza analistii grupului financiar austriac Raiffesen intr-un raport.

Analistii observa ca nivelul cursului euro/leu continua sa se mentina intr-un interval restrans si ca leul este mult mai putin volatil decat majoritatea monedelor similare.

"De fapt, leul a ramas aproape la acelasi nivel fata de euro in februarie. In opinia noastra, controlul puternic al lichiditatii din piata monetara explica in mare parte aceasta evolutie a cursului de schimb", a aratat analistul Martin Stelzeneder, in raportul mentionat.

El a amintit ca rezervele valutare ale Romaniei au scazut cu doar 90 milioane euro in februarie, "care este o suma foarte mica, dat fiind nivelul remarcabil al rezervelor (25,9 miliarde euro)".

Potrivit datelor publicate luni de BNR, rezervele valutare ale Romaniei au scazut in februarie cu 92 milioane euro, pana la 25,917 miliarde euro. Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au crescut usor in februarie, pana la 28,401 miliarde euro, ca urmare a scumpirii aurului.

Raiffeisen estimeaza ca leul va fi cotat cu aproximativ 4,25 lei/euro in iunie, cu 4,20 lei/euro in septembrie si in jur de 4,10 lei/euro in decembrie.

Aprecierea leului ar urma sa vina pe fondul tendintei regionale, potrivit Raiffeisen, care prognozeaza o apreciere a tuturor monedelor din zona cu regim similar. Astfel, analistii grupului austriac estimeaza ca zlotul se va intari de la 4,75 unitati/euro in prezent pana la 4,50 unitati/euro la finalul anului, insa dupa o depreciere pana la 4,80 unitati/euro in septembrie. Forintul ar urma sa incheie anul in jur de 270 unitati/euro, fata de 307 unitati/euro in prezent.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: