Guvernul a decis sa mentina unele prime, stimulentele si plata orelor suplimentare

Data publicarii: 03-03-2009 | Economie

Noul proiect de Ordonanta de Urgenta privind cheltuielile cu personalul bugetar nu mai elimina plata in numerar a orelor suplimentare, masura contestata vehement de sindicate, si mentine primele pentru angajatii ce lucreaza cu fonduri europene si stimulente pentru unii functionari publici.

Astfel, in noul proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Muncii nu se mai regasesc prevederile stipulate in vechea Ordonanta de Urgenta din 24 februarie, legate de neacordarea primelor pentru toate categoriile de personal si compensarea orelor suplimentare efectuate in cursul acestui an cu ore libere.

In schimb, salariile de merit, "astfel cum sunt acestea reglementate de actele normative, nu se acorda personalului bugetar in 2009", se arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta.

Totodata, noul proiect de ordonanta prevede acordarea in continuare a 13 sporuri, in conditiile in care vechea ordonanta elimina 18 sporuri si indemnizatii.

Secretarul de stat responsabil cu dialogul social din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a confirmat pentru NewsIn, ca neplata orelor suplimentare nu se mai regaseste in noua forma a proiectului de lege privind reducerea cheltuielilor salariale.

"Am renuntat la anularea unor sporuri si nu mai vorbim de neplata orelor suplimentare, insa asteptam la schimb din partea sindicatelor aceeasi deschidere si vrem sa vina cu noi propuneri privind reducerea cheltuielilor cu salariile din sistemul bugetar", a precizat oficialul Ministerului Muncii.

Mocanu sustine ca tinta guvernului a ramas, in continuare, reducerea cheltuielile salariale in sistemul bugetar cu 1,62 miliarde lei in 2009, insa nu a dorit sa comenteze cum ar putea fi reduse cheltuielile in conditiile in care nu se vor mai elimina sporurile si primele din sistem.

Secretarul de stat a mai spus ca vineri vor avea loc noi discutii cu reprezentantii sindicatelor pentru a se pune de acord asupra variantei finale a Ordonantei de Urgenta privind "reglementarea unor masuri financiare in domeniul cheltuielilor de personal din sistemul bugetar".

NewsIn