Elvetia a intrat in recesiune

Data publicarii: 04-03-2009 | International

Activitatea economica din paradisul fiscal elvetian a scazut drastic in ultimele luni ale lui 2008. Scaderea investitiilor si a exporturilor a afectat puternic economia Elvetiei, care a intrat deja in recesiune, iar analistii se asteapta la o perioada si mai grea.

Problemele economiei elvetiene nu sunt nici pe departe aproape de sfarsit in conditiile in care la nivel global situatia se inrautateste, iar companiile continua sa reduca productia si forta de munca.

Chiar daca pentru tot anul 2008, economia Elvetiei a inregistrat o crestere de 1,6%, in ultimele doua trimestre ale anului a cunoscut o contractie de 0,1% si, respectiv, 0,3%.

Aceasta este cea mai slaba performanta a economiei elvetiene din anul 2004 pana in prezent. Economistii estimasera ca Produsul Intern Brut (PIB) va scadea cu 0,8% in ultimele trei luni ale lui 2008.

Ultima contractie a economiei elvetiene a avut loc in anul 1982. Cererea pentru exporturile elvetiene a scazut drastic. Cel mai mare producator de ceasuri din lume, Swatch, a declarat ca estimeaza o scadere simtitoare a vanzarilor in primele trei si chiar patru luni ale acestui an.

Integral in Adevarul