Van Groningen: Raiffeisen Bank Romania va avea profit si in 2009, dar mai mic decat anul trecut

Data publicarii: 04-03-2009 | Finante-Banci

Raiffeisen Bank Romania va obtine profit si in 2009, dar sub nivelul de anul trecut, de 165 milioane euro, pe fondul cresterii provizioanelor si restrangerii activitatii bancare, a declarat miercuri presedintele bancii, Steven van Groningen.

"Cu siguranta vom avea profit si anul acesta, insa activitatea ar putea fi mai redusa, in conditiile unor provizioane in crestere", a spus van Groningen.

Raiffeisen Bank Romania a afisat pentru anul trecut un profit net de 165 milioane euro, in crestere cu 75,6% fata de 2007.

Presedintele bancii a adaugat ca, in 2008, Raiffeisen Bank Romania a constituit provozioane mai mari cu 30% fata de anul precedent, fara a preciza insa valoarea acestora. In 2009 "va fi o crestere destul de importanta a provizioanelor, dar am luat-o in calcul cand am spus ca banca va face in continuare profit", a mentionat el.

Raiffeisen Bank va urma un proces de eficientizare a cheltuielilor, a precizat van Groningen, in conditiile in care aproximativ 50% din cheltuieli sunt legate de personalul bancii.

"Dupa un an cu cresteri de 30-40%, e normal sa ne uitam la anumite procese unde sa devenim eficienti", a mai spus presedintele bancii.
 
Creditele neperformante ale Raiffeisen Bank Romania au depasit 3% din portofoliu in 2008
 
Creditele neperformante ale Raiffeisen Bank Romania au depasit anul trecut 3% din portofoliul de imprumuturi al bancii, dupa o crestere mai pronuntata in ultimul trimestru al anului, a spus, miercuri, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

"Este greu de prevazut impactul care va avea loc asupra creditelor neperformante, insa ne asteptam la o crestere in 2009, cu siguranta, pe sistemul bancar romanesc. Este greu, insa, de prevazut nivelul la care se va ajunge si va depinde de la banca la banca", a precizat van Groningen.

El a amintit ca banca va majora provizioanele si in acest an, dupa avansul de 30% din 2008.

In prezent, costurile ridicate pentru creditele in valuta sunt cauzate in principal de perceptia asupra riscului de tara, a mentionat presedintele bancii.

"Este un element de incertitudine. Daca perceptia asupra Romaniei se schimba, atunci si bancile se vor imprumuta mai ieftin, pentru ca prima de risc va fi mai mica, iar creditele vor deveni mai ieftine si mai accesibile", a mai spus van Groningen.

NewsIn