Van Groningen: Raiffeisen Bank Romania va avea profit si in 2009, dar mai mic decat anul trecut
Data publicarii: 04-03-2009 | Finante-BanciRaiffeisen Bank Romania va obtine profit si in 2009, dar sub nivelul de anul trecut, de 165 milioane euro, pe fondul cresterii provizioanelor si restrangerii activitatii bancare, a declarat miercuri presedintele bancii, Steven van Groningen.
"Cu siguranta vom avea profit si anul acesta, insa activitatea ar putea fi mai redusa, in conditiile unor provizioane in crestere", a spus van Groningen.
Raiffeisen Bank Romania a afisat pentru anul trecut un profit net de 165 milioane euro, in crestere cu 75,6% fata de 2007.
Presedintele bancii a adaugat ca, in 2008, Raiffeisen Bank Romania a constituit provozioane mai mari cu 30% fata de anul precedent, fara a preciza insa valoarea acestora. In 2009 "va fi o crestere destul de importanta a provizioanelor, dar am luat-o in calcul cand am spus ca banca va face in continuare profit", a mentionat el.
Raiffeisen Bank va urma un proces de eficientizare a cheltuielilor, a precizat van Groningen, in conditiile in care aproximativ 50% din cheltuieli sunt legate de personalul bancii.
"Dupa un an cu cresteri de 30-40%, e normal sa ne uitam la anumite procese unde sa devenim eficienti", a mai spus presedintele bancii.
Creditele neperformante ale Raiffeisen Bank Romania au depasit 3% din portofoliu in 2008
Creditele neperformante ale Raiffeisen Bank Romania au depasit anul trecut 3% din portofoliul de imprumuturi al bancii, dupa o crestere mai pronuntata in ultimul trimestru al anului, a spus, miercuri, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.
"Este greu de prevazut impactul care va avea loc asupra creditelor neperformante, insa ne asteptam la o crestere in 2009, cu siguranta, pe sistemul bancar romanesc. Este greu, insa, de prevazut nivelul la care se va ajunge si va depinde de la banca la banca", a precizat van Groningen.
El a amintit ca banca va majora provizioanele si in acest an, dupa avansul de 30% din 2008.
In prezent, costurile ridicate pentru creditele in valuta sunt cauzate in principal de perceptia asupra riscului de tara, a mentionat presedintele bancii.
"Este un element de incertitudine. Daca perceptia asupra Romaniei se schimba, atunci si bancile se vor imprumuta mai ieftin, pentru ca prima de risc va fi mai mica, iar creditele vor deveni mai ieftine si mai accesibile", a mai spus van Groningen.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online