Bancile centrale din Europa de Est critica dur comentariile despre riscurile din regiune
Data publicarii: 05-03-2009 | Finante-BanciMai multe banci din Europa de Est si-au exprimat ingrijorarea miercuri cu privire la comentariile "derutante" despre riscurile din sistemul financiar si au spus ca acestea ar putea dauna economiilor din regiune si bancilor, scrie Reuters.
Guverntaorul bancii centrale a Poloniei a spus, de asemenea, ca vrea sa inceapa negocieri cu reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE) si ai Comisiei Europene (CE) in sensul limitarii ajutorului pentru "institutiile financiare care speculeaza pe pietele financiare" din Europa emergenta.
Membrii estici ai Uniunii Europene (UE) au intrat sub monitorizare atenta luna trecuta, cand presa internationala a scris pe prima pagina articole despre dezechilibrele economice accentuate din unele state, unele dintre articole referindu-se la regiune chiar ca la "segmentul cu grad mare de risc (sub-prime) al Europei".
Oficialii din state care se descurca mai bine, ca Polonia sau Cehia, au incercat sa riposteze, spunand ca statele pe care le conduc au o situatie foarte diferita de vecinii lor regionali ca Ungaria sau Letonia, care au cerut pachete de sprijin de la Fondul Monetar International (FMI), pentru a-si consolida economiile.
In cadrul unei declaratii comune, autoritatile de supraveghere din Polonia, Cehia, Slovacia, Romania si Bulgaria au spus ca "initiativele anuntate public" care evidentiaza expunerea pe care o au bancile vest-europene la Europa Centrala si de Est submineaza eforturile privind sustinerea stabilitatii.
"Informatiile publicate sunt adesea suprasimplificate si derutante, putand avea un impact negativ asupra bancilor care opereaza in aceste tari", potrivit comunicatului, publicat pe pagina de internet a bancii centrale a Slovaciei.
"Astfel de speculatii autosuficiente ignora complet evolutiile economice fundamentale din tarile Europei Centrale si de Est si creeaza perceptii gresite care, inevitabil, ar putea fi in detrimentul atat al regiunii central si est-europene, cat si al intregii Europe per ansamblu", atrag atentia autoritatile de reglementare din zona.
Comunicatul nu precizeaza ce se intelege prin "initiative anuntate public".
Autoritatea pentru servicii financiare din Ungaria, PSZAF, a anuntat tot miercuri ca a semnat la randul sau o declaratie alaturi de membrii estici ai UE, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la comentariile "derutante" despre riscurile din sistemul financiar.
Analistii, care observa ca regiunea candva cu o crestere economica exploziva se confrunta cu o incetinire a cresterii economice, nu au fost impresionati de comunicatele bancilor centrale si au spus ca acestea vor avea o contributie redusa la calmarea tensiunilor din regiune.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online