Erste Bank va primi o injectie de capital de la subsidiara sa din Cehia

Data publicarii: 06-03-2009 | International

Grupul austriac Erste Bank va primi o injectie de capital de la subsidiara sa ceha Ceska Sporitelna, care a anuntat ca vrea sa acorde intregul sau profit net pe 2008 de 628,4 milioane euro sub forma de dividende, relateaza Reuters.

Dividendul platit pe actiune este de cel putin trei ori mai mare decat in anii anteriori si va ajuta banca-mama Erste sa isi indeplineasca obiectivul privind majorarea capitalului cu 2,7 miliarde euro.

Erste Bank are dreptul la 97,99% din dividende, corespunzator detinerii pe care o are la banca ceheasca, potrivit unui anunt de joi al biroului de presa al bancii.

Concomitent, Erste va subscrie un credit subordonat de 240 milioane euro pentru subsidiara sa din Cehia, pentru a o ajuta sa acopere majorarea dividendului, pastrandu-si un capital solid.

"Ca urmare a acestei masuri, Ceska Sporitelna va fi capitalizata foarte solid", potrivit unui e-mail ar biroului de presa al Erste. "Este o optimizare normala de capital in cadrul grupului", mai precizeaza biroul de presa al Erste Bank.

Comunicatul mai adauga ca structura de capital a Ceska Sporitelna ar urma sa aiba o proportie mai mare de capital strain.

"Este un pas destul de rezonabil din partea Erste, pentru ca Ceska Sporitelna este bine capitalizata", a declarat un analist pentru sectorul bancar de la casa pragheza de brokeraj Atlantik FT, Milan Lavicka.

Subsidiara din Cehia a fost, in mod traditional, cea care a adus cel mai mare profit pentru Erste, a mai spus Lavicka, adaugand ca banca austriaca este improbabil sa preia capital in acest fel si de la alte subsidiare ale sale.

Banca centrala a Cehiei a atras atentia ca sistemul bancar din Cehia este bine capitalizat si are o expunere redusa la creditarea straina.

Cehii au evitat creditele in valuta in ultimii ani - care creeaza probleme celor care s-au imprumutat in Romania, Ungaria sau Polonia, pe masura ce monedele se depreciaza -, ca urmare a ratelor dobanzii mai mici.  

Erste Bank este prezenta si pe piata romaneasca, prin subsidiara Banca Comerciala Romana (BCR), pe care a preluat-o in 2006.

NewsIn