Topul celor mai periculoase tari

Data publicarii: 06-03-2009 | International

Revista Forbes realizeaza in fiecare an un top al celor mai periculoase locuri din lume. In intocmirea clasamentului, editorii au utilizat date de la doua firme de evaluare a riscurilor regionale: iJet si Control-Risks, fiecare set de informatii cantarind egal in lista finala.

Desi grila si metodologia de rating a riscului sunt diferite, cele doua firme au totusi in comun cativa parametri fundamentali, precum rata criminalitatii, protectia oferita de fortele de politie, agitatiile civile, riscul de terorism, numarul rapirilor de persoane, stabilitatea geopolitica.

Suplimentar celor doua surse, editorii Forbes au folosit informatii neclasificate venite de la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, iar tarile care nu apareau in cel putin doua locuri au fost excluse.

1. Somalia a fost declarata de toate cele trei surse drept cea mai periculoasa tara. Dincolo de haosul intern, tara africana si-a castigat o notorietate negativa si prin retelele de pirati care isi au cartierul general aici.

2. Afganistan, unde insurgentii talibani au capatat o forta considerabila in ultima perioada. Chiar si dupa stabilirea unor trupe americane, violentele au ramas la o cota ridicata.

3. In Irak violentele au scazut in intensitate in ultimii doi ani, insa tara se confrunta in continuare cu mari probleme de securitate.

4. Republica Democrata Congo a fost atrasa in asa-numitul "Razboi African" in 1998. Desi s-a incheiat in 2003, dupa ce a facut 5,4 milioane victime, nuclee ale conflictului inca au ramas, violente militare avand loc aproape zilnic.

5. Pakistanul a devenit o tara cvasi-neguvernabila dupa asasinarea liderului Benazir Bhutto in decembrie 2007. Expertii de la iJet cred ca tensiunile vor continua pe termen lung, principalele tabere fiind fortele guvernamentale si militantii tribali din nord-vest.

6. Gaza este de decenii intregi unul dintre cele mai riscante locuri. Ostilitatile dintre israelieni si musulmani se exteriorizeaza aici cel mai des, luand forme extrem de violente si afectand intreaga populatie.

7. Sri Lanka este zguduita de un razboi civil intretinut de grupul separatist Tigrii Tamil. Ei isi doresc un stat independent in nordul insulei si, pentru a-si realiza dezideratul, recurg la lupte de gherila si atentate sinucigase.

8. Yemen, o fosta colonie britanica, se confrunta astazi cu amenintarea grupurilor locale subordonate al-Qaeda. In septembrie 2008, un grup de islamisti a atacat amabsada SUA facand 16 victime.

9. Sudanul este campul de razboi intre Fortele Armate Sudaneze si grupurile de rebeli care vor sa-l inlature pe Omar Al-Bashir, actualul presedinte.

10. Zimbabwe este cunoscuta prin rata astronomica a inflatiei, exprimata in cinci cifre. Tot mai multi locuitori cred ca situatia dezastroasa a economiei este cauzata de presedintele Robert Mugabe. Orice opozitie este insa redusa la tacere prin utilizarea fortelor armate fidele presedintelui.

Alte cinci tari considerate extrem de riscante sunt Cote d'Ivoire, Haiti, Algeria, Nigeria si Georgia. La polul opus, al celor mai sigure tari, sunt Luxembourg si Lichtenstein.

George Trifu